Ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić održao je danas konferenciju za medije, na kojoj je govorio o pripadnicima Udruženja 'Srbska čast' i njihovim aktivnostima na području naše države. Ministar Mektić je kazao da su za njega pripadnici "Srbske časti" paravojna formacija, napomenuvši da je smiješna tvrdnja da je riječ o humanitarnoj organizaciji. Dodao je da je ovo pokušaj da se obmanu narod i građani.

- Kako oni sami ističu, nisu registrirani kao nikakva organizacija, a pokušavaju da izvuku priču na humanitarnoj osnovi. U suštini, najorganizovaniji su kao kriminalna organizacija. Za to postoje dokumenti. Postoji ime, prezime, kažnjavan za ovo i ono djelo. To su krivična djela nasilništva, razbojništva, reketiranja, ucjenjivanja i kao narkodileri. Kakve droga i humanitarna aktivnost imaju veze? Po čemu je to zajedničko. Takvi su u uniformama "Srbske časti" koji su osuđivani pravosnažnim kaznama kao narkodileri - rekao je Mektić.

Prema njegovim riječima, nabildani, istetovirani, steroidom našpricani pojedinci ne mogu ovdje uspostavljati red.

"Kome oni to pokazuju? Šta to ima veze sa institucijama Republike Srpske? Zašto se oni ne ograde od tih ljudi? Kao što SNSD kaže da zna odakle vjetar puše, nakon što smo raskrinkali ko stoji iza toga, a ja kažem SNSD-u za koga su oni napravljeni. Oni su napravljeni da utjeruju Srbima strah. Poslali su poruku: ko ne bude s ovom vlašću, imat će s njima problem. Ko god se ne povinuje sadašnjoj vlasti, imat će problem s eksadronima", rekao je Mektić.

Državni ministar sigurnosti je kazao da postoje dva odgovora na ovaj izazov.

"Šta znači osoba koja se fotografiše s fantomkama i oružjem. Imamo dva odgovora na ovaj izazov. Jedan je da se suprotstavimo legalnim institucijama, a drugi je da i mi krenemo u paravojne formacije kojima ćemo se braniti. Kada su se počele pojavljivati razne paravojne formacije, kada su se počeli pojavljivati kriminalci. Je li treba da nam se to ponovo pojavi. Određeni broj osoba iz Federacije pozvao je SDA da formiraju iste formacije koje će braniti Bosnu i Hercegovinu pa da i oni imaju svoje humanitarce", istakao je Mektić.

Gospodin Ministar sigurnosti je prokomentarisao i dolazak predsjedenice Hrvatske Kolinde Grabar - Kitarević u BiH

Odgovarajući na pitanja novinara u Sarajevu Mektić je kazao kako se neće sastati s hrvatskom predsjednicom tokom njezine predstojeće službene posjete BiH no kako bi, da je u prilici, od nje zatražio pojašnjenje tvrdnji o tisućama potencijalnih ekstremista u BiH.

"Pitao bih je zašto je to govorila i otkuda joj takve informacije", kazao je Mektić pojašnjavajući kako ne zna hoće li to pitanje pokrenuti neko od bh. dužnosnika s kojima bi se predsjednica Grabar-Kitarović trebala sastati u Sarajevu.

Mektić je podsjetio kako je u ranijim kontaktima predstavnika policijskih i sigurnosnih agencija iz Hrvatske i BiH razjašnjen razmjer stvarne opasnosti koju predstavljaju osobe povezane s radikalnim islamom odnosno povratnici s ratišta u Siriji i Iraku.

Navodi o najmanje deset tisuća takvih osoba, kako je konstatirano tokom prošlogodišnjeg susreta ravnatelja hrvatske SOA-e i bosanskohercegovačke OSA-e odnose se na procjene stanja u cijeloj regiji, a ne u BiH.

"Kazao bih joj (predsjednici) kako smo kontaktirali s obavještajnim službama Hrvatske koje su nam kazale kako te informacije nisu tačne i zato bih tražio od nje da kaže zašto je plasirala takve tvrdnje", izjavio je Mektić.