Cijeli svijet je bio svjedokom još jednog bombardovanja suverene zemlje Sirije od strane trojne koalicije zapadnnih zemalja i ponovo bez odobrenja UN-a. Znanstveni i istraživački centar, u gradskoj četvrti Barzeh na sjeveru Damaska, koji se inače bavi istraživanjem lijekova, gađan je  sa čak 57 Tomahawk raketa ispaljenih s američkih ratnih brodova.  Zašto? Samo zato što je neko posumnjao da se tu proizvode hemijski agensi.

U svemu tome ništa nije pomogla činjenica da je UN-ova organizacija OPCW (Organizacija za zabranu hemijskog oružja) više puta posjetila ovu lokaciju te da su u  svom zadnjem izvještaju u februaru 2018.g. izvijestili UN da tamo nema ništa sumnjivo. Na isti način je sravnjena  tvornica lijekova u Kartumu (Sudan) 1998. g. zbog istovjetne sumnje da su i tamo proizvođeni hemijski otrovi. To što nikad niko nije ni pokušao da istraži i potvrdi sumnje o hemijskim agensima – nikoga nije bilo briga. Ostale su samo posljedice koje će dugo osjećati civili, žene i djeca zbog nedostatka jeftinih domaćih lijekova.

Ž.E.O. ovim proglasom želi dići svoj glas protiv nepravednog i isceniranog napada na suverenu državu Siriju i njen napaćeni narod, žene, djecu, koji godinama trpi i odupire se na svoj način svjetskim silama i moćnicima gore navedenim. Jako dobro razumijemo situaciju u kojoj se nalazi narod Sirije, jer smo i sami bili svjedokom šta agresor vojno i brojno moćniji može uraditi, a posebno kada se ujedini sa svjetskim silama zla. I još uvijek smo aspiracija za mnoge koji ne žele jedinstvenu Bosnu i Hercegovinu.

Zbog ovakve situacije koja je kulminirala ovih dana Ž.E.O. Kewser diže glas protiv nepravde, zuluma, ubijanja, uništavanja, tlačenja, patnje i zla bilo koje vrste i protiv bilo koga ko je na strani ovosvjetskih zulumčara.