Menachem Z. Rosensaft, potpredsjednik Svjetskog jevrejskog kongresa, u potpunosti je odbacio zaključke konačnog izvještaja tzv. nezavisne međunarodne istražne komisije, predvođene izraelskim akademikom Gideonom Greifom, nazivajući sadržaj izvještaja sramotnim.

Komisija je, kako kaže Rosensaft, imenovana na inicijativu “separatističkog lidera bosanskih Srba koji negira genocid”, a na njenom čelu je izraelski akademik “poznat po svojim prosrpskim stavovima”.

– Kao sin dvoje preživjelih iz Auschwitza i Bergen-Belsena koji su se posvetili prenošenju dokaza o zločinima počinjenim nad evropskim Židovima tokom holokausta budućim generacijama, posebno sam zgrožen besramnom manipulacijom istine u izvještaju. To je dokument koji zaslužuje da bude poslan na smetljište historije i korišten samo za demonstraciju moralnih propusta pojedinaca – poslovično “korisnih idiota”, koji se upuštaju u poricanje i iskrivljavanje genocida, piše Rosensaft.

On je nazvao izvještaj sramotnim za akademsku zajednicu i rekao da se njegov sadržaj kosi s utvrđenim činjenicama u međunarodnom pravu, te naveo da pored toga, ovaj izvješaj očito ignorira presude Međunarodnog krivičnog suda Ujedinjenih naroda za bivšu Jugoslaviju (MKSJ) i da je ova komisija umjesto toga uveliko zasnovala svoj izvještaj na jednom izdvojenom mišljenju nakon suđenja u jednom od ranijih predmeta ovog suda.

Rosensaft navodi da sporni izvještaj u više navrata predstavlja Bošnjake kao agresore, a bosanske Srbe kao “žrtve u prekrajanju historije koja podsjeća na opravdanja ministra propagande Trećeg rajha Josepha Goebbelsa za nacistički njemački antisemitizam”.

Posebno ciničnim naziva imenovanje Gideona Greifa kako bi to “dalo pseudoakademsku auru”.

Izvor