U Zakonu o lijekovima BiH postoji definicija neželjena ili neočekivana vakcinacijska reakcija, ali ona ne navodi o kakvim se problemima radi, kaže Savić.

Članovi Udruženja roditelja teško oboljele djece BiH jučer su objavili za njih veoma radosnu vijest. Radi se o tome da je navedenom udruženju Evropska medicinska agencija otvorila mogućnost prijave vakcinacijske reakcije iz BiH, ne čekajući da naša zemlja otvori pristupne pregovore sa Evropskom unijom, piše Oslobođenje.

- Naš konflikt sa institucijama zdravstva traje punih 15 godina. Poznato je da imamo neka principijelna neslaganja, tako da je naš trud usmjeren ka tome da se medicinske činjenice prikažu onakve kakve jesu. Od 2010. godine mi smo u kontaktu sa američkom agencijom za kontrolu lijekova, a zahvaljujući saradnji sa njima, imamo pristup njihovoj bazi podataka koja je zaista impresivna. U vrijeme kada smo stupili u kontakt, oni su imali 17.500 upisanih zdravstvenih vakcinacijskih reakcija iz cijelog svijeta, a sada ćemo saradnju moći proširiti i sa zdravstvenim institucijama iz EU, kazala je Jagoda Savić, predsjednica Udruženja roditelja teško bolesne djece BiH, naglasivši da su u Udruženju napravili popis slučajeva koji bi se trebao prijaviti stranim ustanovama, jer kako navodi, u našem zdravstvu postoji sistematsko prikrivanje činjenica.

- U našem Zakonu o lijekovima postoji definicija neželjena ili neočekivana vakcinacijska reakcija, ali ona ne navodi o kakvim se zdravstvenim problemima radi. Zbog takve situacije smo prinuđeni sarađivati sa stranim institucijama, da bismo razotkrili mnoge medicinske dileme. Kada odete jednom pedijatru, on će reći da jeste vakcinacijska reakcija, dok će drugi reći da nije. Jednostavno, ne želimo više da dolazimo u ovakve dileme, hoćemo tačne informacije, poručila je Savićka.

(Oslobođenje)