Ministar vanjskih poslova BiH Igor Crnadak sastao se danas u Sarajevu s ministrom vanjskih poslova Islamske Republike Iran Mohammadom Javadom Zarifom.
Crnadak je rekao da su bilaternalni odnosi bili glavna tema današnjeg sastanka, isto kao i situacija u kompletnom regionu. On je istakao da su razgovarali o unapređenju odnosa s posebnim osvrtom na ekonomsku saradnju.

Istakao je da je BiH još i iz vremena bivše Jugoslavije imala dobre odnose s Iranom i da je takava praksa nastavljena i danas. Dogovoreno je da se ponovo aktiviraju bilateralne konsultacije BiH i Irana o temi odnosa u oba regiona i to na na nivou ministarstava vanjskih poslova.

Jedna od tema bili su i ekonomski odnosi, a Crnadak je rekao kako se očekuje nastavak jačanja ekonomskih odnosa između dviju zemalja. Dodaje da u narednom periodu treba obratiti pažnju na pitanja viznog režima i direktnog platnog prometa.

Potvrdio je da će BiH razmotriti mogućnost liberalizacije viznog rižima ili omogućavanja viza za grupne posjete. Kako kaže, postoji potreba da se ovo pitanje razmotri s obzirom na to da je Srbija u potpunosti liberalizovala vizni režim s Iranom i da se očekuje uspostavljanje direktne aviolinije Srbije i Irana, a što se odražava na kompletnu regiju.

Ministar je rekao da postoji ogroman kapacitet za razvoj turizma s obzirom na to da je zabilježen porast dolaska turista iz Irana nakon ukidanja viza za Srbiju.

Govora je bilo i o ekstremizmu, a konstatovano je kako BiH i Iran nastavljaju borbu protiv ove pošasti te da iskrivljene idelogije nisu karakteristične za našu zemlju.

Ministar vanjskih poslova Islamske Republike Iran Mohammad Javad Zarif kazao je kako mu je drago što je u pratnji visoke poslovne delegacije doputovao u glavni grad BiH te što vidi kako u Sarajevu i kompletnoj državi vladaju mir i stabilnost.

On je rekao da Iran želi saradnju i prijateljstvo sa svim narodima u BiH. Kako kaže, privrednici iz Irana i BiH danas razgovaraju o ekonomskim odnosima dviju zemalja, što bi trebalo biti korisno kako za Iran tako i za BiH.

Kako kaže, Iran se nada da će otklanjanjem bankarskih prepreka doći do poboljšanja ekonomskih odnosa i da mu je drago što je danas dobio uvjerenje da BiH radi na rješavanju tog problema.

Dodao je da je Iran spreman pomoći da se ovi problemi riješe. Drago mu je što će doći do obnove političkih konsultacija između država, posebno o pitanjima terorizma i ekstremizma, a koji nemaju nikakve veze ni sa jednom religijom pojedinačno.

Zarif je kazao da će nakon bratimljenja Sarajeva i Teherana uskoro doći do bratimljenja Mostara i Banje Luke s nekim od gradova u Iranu.

(klix.ba)