U povodu prve godišnjice presude u slučaju 'Prlić i ostali' sinoć je u prepunoj dvorani Multimedijalne sale Memorijalnog centra Kovači u Sarajevu održana promocija knjige 'Svjedoci zla' Akifa Agića i Faruka Vele.

Pored autora, o knjizi su govorili fra Ivo Marković, profesor Franjevačke teologije u Sarajevu, legenda bosanskohercegovačkog glumišta Josip Pejaković, dok je moderator bio glumac Mirza Mušija, koji je ujedno čitao dijelove ove knjige.

Kako su saopštili organizatori, promociji je prisustvovao i ratni član Predsjedništva BiH i nekadašnji predsjednik HDZ-a BiH Stjepan Kljuić koji je posebno pozdravio skup. Takođe su prisustvovali fra Mirko Majdandžić, prof.dr. Marinko i dr.Marijo Pejić, generali Selmo Cikotić, Fikret Čuskić, Vahid Karavelić, Nezim Halilović Muderris, Ismet Hadžić Mutevelija i brojni drugi.

- Ova knjiga je pravi podsjetnik rezultata nacionalističkog ludila u devedesetima. Mi historiju ne možemo promijeniti, ali možemo zauzeti ispravan i pošten stav prema onome što se događalo na tlu bivše Jugoslavije u devedesetima. Aktualne politike bi trebale osuditi negativnost. Pogotovo zločine u djelovanju svojih prethodnika, da bi u budućnosti mogli graditi harmoničnije odnose između građana pa i nacija - naveo je u pisanoj izjavi ugledni hrvatski advokat Anto Nobilo u povodu sarajevske promocije knjige „Svjedoci zla“.

On je, nadalje, naglasio da su u knjizi odlično opisane reakcije političara nakon pravomoćne presude šestorici iz HZHB.

- Pogotovo u prvim reakcijama sa hrvatske strane od onih koji obavljaju državne dužnosti nitko nije osudio zločine iz devedesetih, distrancirao se od politike i ispričao žrtvama. Nažalost, niti opozicija u Hrvatskoj nije reagovala ništa bolje. Tek rijetki nezavisni intelektualci javno su zauzeli pošteni stav. Nakon presuda i javnih izjava o neprihvaćanju haške preusude u Hrvatskoj je zavladao muk i tu temu nitko više ne otvara - rekao je Nobilo, koji je uputio snažnu poruku skupu u Sarajevu.

Fra Ivo Marković je poručio da „cilj ove knjige nije nastavak rata nego ponuda traženja zajedničke istine na putu mira“ i zato „rado sudjelujem u njenoj promociji“.

- Ne bi bilo dobro, i ova knjiga to ne zaslužuje, da pokrovitelji Herceg-Bosne odbranaški reagiraju na nju, nego da je prihvate dijaloški. Vrijeme je, naime, da se spirala pomirenja nastavi u komunikaciji i djalogu, u tražnju zajedničke istine koja bi pomogla da se lijčenje i pomirenje u ovoj BiH nastavi do potpune izgradnje suživota i mira - istakao je Marković.

Veoma nadahnut govor održao je glumački velikan Josip Pejaković. On je govorio o tome šta su „neljudi, a ne Hrvati“ uradili komšijama, a sadašnjim izmišljenim neprijateljima Bošnjacima, spomenuvši, uz ostalo, sudbinu prof.dr. Fahrudina Rizvanbegovića. Govorio je i o tome kako su ga upravo franjevci učili da voli Bosnu, jer samo „idiot koji je rođen u Travniku, a provodio ljeta u Bugojnu, može da ne voli Bosnu“.

(Fena)