Nenad Stevandić, potpredsjednik Narodne skupštine Republike Srpske, prošle godine u januaru, nazvao je “budalama” sve one koji rade na formiranju paravojnih formacija u BiH. Smatra, da ako u BiH bilo ko radi na formiranju paravojnih formacija treba krivično odgovarati, bez obzira kojoj nacionalnosti pripada.

-U RS se smatram dobro obaviještenim i koliko znam kod nas nema paravojnih formacija. Još jednom ističem da je takvo nešto budalasto, jer mi imamo svoje regularne formacije koje rade u interesu RS, ali ne na štetu BiH, rekao je Stevandić.

On nije precizirao da li su „regularne formacije“ koje imaju vojne ili policijske. Također, nije se do kraja izjasnio ni o nazivu. Da li je možda Stevandić kada je govorio o „regularnim formacijama“ mislio i na uredno registrirani Ravnogorski četnički pokret?

Onaj RČP, čiji pripadnici svake godine u danima kada se obilježava godišnjica genocida u Srebrenici uniformisani, noseći majice na kojima su likovi ratnih zločinaca, organizuju postrojavanje svojih formacija upravo u ovom gradu. Slična postrojavanja se organizuju i u drugim dijelovima Bosne i Hercegovine uz redovnu nacionalističku i fašističku ikonografiju te česte sukobe sa malobrojnim povratnicima, Bošnjacima, u gradove iz kojih su protjerani.

Ravnogorski četnički pokreti iz BiH, Crne Gore, Srbije i dijaspore ujedinili su se na kongresu održanom u maju 2005. godine. Ovo ujedinjenje, indikativno je, dogodilo se baš u godini kada je BiH dobila zajedničke OS BiH, odnosno kada je provedena reforma vojske i policije.

Ravnogorski četnički pokret kao zvanično registrovana organizacija djeluje na teritoriji Srbije, Bosne i Hercegovine i Crne Gore. U Bosni i Hercegovini je registrovan pod nazivom Ravnogorski pokret otadžbine Srpske.

Ravnogorski pokret otadžbine Srpske u BiH ima osam okruga. Predsjednik okruga Posavine i Trebave je Živko Sekulić, a na čelu hercegovačko-romanijskog okruga je Nedeljko Kokošar. Predsjednik podrinjskog okruga je Novak Mičić, a okruga za Semberiju i Majevicu Trivo Lukić. Na čelu dobojsko-ozrenskog okruga je Jovo Vukeljić, a okruga Lijevče-Kozara-Motajica Slobodan Marić Dalton. Predsjednik zamijsko-janjskog okruga je Dušan Sladojević, a okruga za Krajinu Miloš Morava. Jovo Vukeljić je ujedno i predsjednik Ravnogorskog pokreta za BiH, Srbiju i Crnu Goru, a Dušan Sladojević je i predsjednik Ravnogorskog pokreta otadžbine Srpske.

Ravnogorski pokret u Bosni i Hercegovini ima izuzetno razvijene veze i saradnju sa dvije klasične fašističke organizacije koje su registrovane u Srbiji i to “Obraz” i “Pokret 1389” i gotovo sve akcije i skupove zajednički organizuju.

Prema nekim izvorima, i “Obraz” i “Pokret 1389” imaju svoje ćelije u Banja Luci, Bijeljini, Doboju i nekim drugim gradovima u Republici Srpskoj.

I ove su se godine Ravnogorci okupili u Višegradu, orgijali, divljali, prijetili nekim novim klanjima, krvavom Drinom, i sve to naravno uz gusle.

Ako nekome nije bilo jasno do sada kako to da zakon o zabrani djelovanja fašističkih organizacija nije dobio podršku u Parlamentu BiH, valjda jeste nakon ovog 10. marta 2019. godine. Zašto bi se zabranilo kada Ravnogorski pokret, kao produžena ruka političkih stranaka iz RS demonstrira i javno radi ono što oni ne smiju.

Uzaludna su sva današnja “oštra” saopštenja političkih stranaka i izjave zvaničnika, jer zakona nemamo! I svake godine u martu ponavljat će se iste slike čentičkih orgijanja iz Višegrada, jer su oni zvanično registrovana organizacija upisana u sudski registar.

Ali, zato su “sigurnosne službe u BiH” Abu Hamzu držale više od sedam godina zatvorenog u Imigracionom centru, jer je “prijetnja po nacionalnu sigurnost” ove zemlje, iako niko ni do danas nije saznao zašto. Čovjeku niti se sudilo, niti je optužen, niti je vođen sudski postupak protiv njega.

(Index.ba)