Posebno zabrinjava činjenica što su u slučaj veličanja Četničkog ravnogorskog pokreta uključena djeca, zaključila je šefica misije OEBS-a u BiH Kathleen Kavalec prilikom posjete Srebrenici gdje se incident i dogodio. Kavalec je dodala da slučaj ne treba politizovati, ali da cijelo društvo, a posebno obrazovni sistem moraju naći odgovor na ovakve situacije.

"Naša najveća zabrinutost je posebno usmjerena na djecu, i činjenicu da oni shvate kakave poslijedice njihove aktivnosti mogu da izazovu posebno na društvenim mrežema", rekla je rekla je šefica misije OEBS-a u BiH Kathleen Kavalec.

Kavalec je dodala da se ovakvi slučajevi dešavaju svugdje, širom svijeta, ne samo u Srebrenici. Na roditeljima, i zajednici da obrate pažnju i da adekvatno reaguju zaključuje.

"Lokalna vlast je jako važna, i političari trebaju dati pozitivan primjer za odnose u loklanoj zajednici", rekla je šefica OEBS-a.

Kavalec je dodala da OEBS ima jako dobru saradnju sa vlastima u Srebrenici, dodajući da je danas bila prilika da se porazgovara o aktuelnoj situaciji u ovoj zajednici.

"Složili smo se da tenzije moraju smiriti. Nije vrijeme niti mjesto da se ovo pitanje politizovati. Svi trebamo da shvatimo šta se zaista dogodilo", rekla je Kavalec.

Na koncu Kathleen Kavalec je poručila da postoji saglasnost da se obrazovni sistem mora na najodgovorniji način odnositi prema ovom problemu.

(N1)