Udruženje “Pokret majke enklava Srebrenica i Žepa” uručilo je danas stipendije i laptope djeci iz šehidskih i materijalno ugroženih porodica. 

Dodjela je organizirana u Bošnjačkom kulturnom centru “Adil Zulfikarpašić” u 12.00 sati, a predsjednica Udruženja majke enklave Srebrenice i Žepe Munira Subašić kazala je da ima podršku autora cvijeta Srebrenice prof. Mensura Bektića i premijera KS, te da i ove godine može obradovati djecu i uručiti stipendiju i lapotpe.

“Svake godine mi dobijamo podršku od autora Cvijeta Srebrenice i od premijera KS. Nama se djeca javljaju, pišu nam molbe i tako imamo već u vidu moguće stipendiste. Prioritet su nam djeca koja žive u višečlanoj porodici, a zatim talentovana djeca iz cijele Istočne Bosne”, rekla je Subašić.

Autor srebrenog cvijeta Srebrenice Mensur Bektić rekao je kako djeca socijalnih kategorija dobijaju stipendije već petu godinu i da će ova praksa nastaviti i u budućnosti.

“Ova je peta godina da se dodjeljuju stipendije učenicima i studentima socijalnih kategorija iz Srebrenice i okoline po izboru “Pokreta majke enklava Srebrenica i Žepa”. Podijelit će se 14 stipendija u iznosu po 500 i 700 KM. Cvijet Srebrenice je simbol jednog novog rađanja i mi taj cvijet nosimo kao opomenu za sve generacije”, naveo je Bektić.

Zamjenica predsjednice Pokreta Kada Hotić je rekla da je ovaj događaj važan za djecu ali i za donatore.“Ovaj događaj je važan za našu djecu, koja su u fazi školovanja, ali za uvažene donatore, koji su se sjetili da urade ovu bitnu stvar, za svu djecu slabijeg socijalnog statusa”, dodala je Hotić.

Zahvalila se profesoru Bektiću, koji radi srebreni cvijet, simbol Srebrenice i koji od tog prihoda svake godine dodjeljuje jednom broju učenika stipendiju.

Studentica filozofije i sociologije Univerziteta u Tuzli Enisa Jakubović je navela kako njeno mjesto Nova Kasaba nije zaboravljeno, nakon svega što je preživjelo u proteklom ratu.

“Ovo je jedna vrsta geste, da ipak taj narod, odakle i ja dolazim, mjesto Nova Kasaba, nije zaboravljeno, nakon svega što je preživjelo. Stipendiju koju smo dobili, dati će nam veću šansu za izgradnju bolje budućnosti”, rekla je Jakubović.

(NAP)