Nakon zatvaranja balkanske rute, ljudi ne mogu naprijed niti se vratiti u Makedoniju, polovica zatražila azil u Srbiji.

Nakon zatvaranja balkanske rute za izbjeglice, u Srbiji su ostale dvije tisuće ljudi. Ne mogu u Hrvatsku, niti se mogu vratiti u Makedoniju.

Polovica ih je tražila azil u Srbiji, a gotovo nitko od njih nije izrazio želju da se vrati u svoju zemlju.     

Grupa Iračana, koji su u Srbiji ostali zaglavljeni, htjela je u Njemačku, gdje su im obitelji. Među njima je i Sanian Hasma Ali, koja kaže da će prije ostati u Srbiji nego da se vrati u Irak.

U martu već 400 zahtjeva za azil

"Ne mogu ići pa moram biti ovdje, zaglavljena, bez nade i tužna što ne mogu vidjeti obitelj", kaže Sanian Hasma.

 

Traže azil u Srbiji koji im omogućava da legalno ostaju u zemlji. Smješteni su u prihvatnom centru, gdje mogu ostati do daljnjeg.

"Otprilike u Srbiji je ostalo negde oko 200 ljudi, koji nisu uspeli da prođu granicu posle zatvaranja rute", kaže Rade Ćirić, rukovoditelj Centra za azil u Krnjači.

U siječnju je azil u Srbiji zatražilo 300izbjeglica, u veljači 500, a za prvi dio ožujka zatraženo je već 400 zahtjeva.

Problem razdvojenih obitelji

U UNHCR-u kažu da bi izbjeglice u Srbiji trebale dobiti izbjeglički status, zatim da se, ukoliko je to moguće, odluče na dobrovoljni povratak u zemlju iz koje dolaze, a na kraju da im se omogući program spajanja obitelji koje su se razdvojile na putu, javlja reporter Al Jazeere Đorđe Kostić.

"Mnoge obitelji su razdvojene i sada nam je najvažnije da ih spojimo gdje god da su. Za to su nam potrebni legalni načini, a ne da prelaze granice s krijumčarima", rekao je Hans Friedrich Soder, šef predstavništva UNHCR-a u Srbiji. 

Balkanska ruta zatvorena je prošlog tjedna. Bila je otvorena pune tri godine. Za sve izbjeglice sada važi schengensko pravilo, a to je ulazak u zemlje EU s važećim vizama i putovnicama.

 (AlJazeera)