Manifestacija ‘Dani bijele trake u Zagrebu’, koja je započela tribinom “Ubijenoj djeci Prijedora” i premijerom dokumentarnog filma “Lijepo selo” autora Kemala Pervanića, završit će sutra na Trgu bana Josipa Jelačića kada će aktivisti bošnjačkih i hrvatskih udruga građanima dijeliti bijele trake i edukativni materijal.

Aktivistima će se u obilježavanju sjećanja na civilne žrtve masovnih zločina počinjenih u Prijedoru i sanskoj dolini na Trgu bana Josipa Jelačića pridružiti gradonačelnik Zagreba Milan Bandić i predsjednik Skupštine Grada Zagreba Andrija Mikulić, saopćeno je iz Vijeća bošnjačke nacionalne manjine Grada Zagreba.

Obilježavanje i u Sisku

Savez logoraša će sutra u jutarnjim satima izvjesiti bijele čaršafe na prozorima svojih kancelarija, a zatim će, u saradnji s Vijećem bošnjačke nacionalne manjine Grada Siska i podrškom svih bošnjačkih asocijacija Grada Siska i Sisačko-moslovačke županije, i u Republici Hrvatskoj, u Gradu Sisku, obilježiti “Dan bijelih traka”.

Obilježavanje u Republici Hrvatskoj će početi mimohodom kroz grad Sisak, a nakon toga će biti upriličena tribina o temi genocida u Prijedoru, izložba fotografija sa ekshumacije masovne grobnice “Tomašica” i projekcija dokumentarnih filmova Saveza logoraša u Bosni i Hercegovini.

Pored predstavnika Saveza logoraša u Bosni i Hercegovini, na tribini će se obratiti i predstavnici Sisačko-moslovačke županije, Grada Siska, islamske zajednice i Vijeća bošnjačke nacionalne manjine grada Siska.

Savez logoraša u Bosni i Hercegovini će, uime svih nevinih i ubijenih žrtava rata 1992-1995., nastaviti i ustrajati u obilježavanjima i podsjećanjima na genocid i etnogenocid u Bosni i Hercegovini, a koji je, bez ikakve sumnje, počinjen u prijedorskoj regiji, saopćeno je iz ovog saveza.

(Agencija FENA)