O doprinosu islamske civilizacije i kulture Europi govori se na dvodnevnome 25. međunarodnom simpoziju, koji je u petak počeo u Islamskom centru u Zagrebu, a okupljeni znanstvenici iz različitih područja iznijet će činjenice koje bi mogle pomoći boljem razumijevanju islama i njegovu mjestu u historiji razvoja ljudske civilizacije.

Kako je istaknuto, simpozijem se želi upoznati hrvatsku i širu javnost s nekim naučnim, historijskim, filozofskim, kulturološkim i civilizacijskim činjenicama o kojima se rijetko govori, a koje bi mogle pomoći boljem razumijevanju islama i njegovu mjestu u historiji razvoja ljudske civilizacije.

"Simpozijem 'Doprinos islamske civilizacije i kulture Europi' želimo skrenuti pažnju na dio europske historije koji je u svijesti europskog građanina rijetko prisutan", rekao je predsjednik Programskog odbora Danijel Bučan, dodajući kako je prvotna namjera  simpozija obnoviti sjećanje.

"Htjeli bismo podsjetiti da se, zahvaljujući doprinosima islamskih mislilaca i naučnika, na tlu Europe razvila duhovna jezgra onoga što bi moglo biti idealom političke zajednice koja proklamira vrijednosti tolerancije i razumijevanja drugoga", istaknuo je.

Simpozij je, dodao je Bučan, zamišljen kao prilika da se upozori na potrebu revaloriziranja utjecaja islamske kulture i civilizacije kao jedne od pretpostavki historijskog razvojnog puta Europe te da se Europa i islam podsjete na to da medalja njihovih odnosa ima dvije strane - da, osim razlika koje ih razdvajaju, postoji važna zajednička dimenzija historijskog naslijeđa.

Simpozij je otvorio zagrebački gradonačelnik Milan Bandić.

Hrvatski arabist Daniel Bučan govorio je o srednjovjekovnom prostoru mediteranskoga multikulturalizma na području Andaluzije u Španiji, koja je bila pod islamskom vlašću, a gdje su se razvijale tri kulture - islamska, židovska i kršćanska.

Predsjednik Mešihata Islamske zajednice u Hrvatskoj Aziz Hasanoviću u svom je izlaganju govorio o odnosu između islama i Europe i zadaći muslimana u profiliranju tih odnosa.

Simpozij na kojem sudjeluju 24 znanstvenika iz Hrvatske, BiH i Makedonije organizirali su u sklopu 30. godišnjice otvorenja Islamskoga centra u Zagrebu Bošnjačka nacionalna zajednica za grad Zagreb i Zagrebačku županiju i Institut „Ibn Sina“ iz Sarajeva, pod pokroviteljstvom zagrebačkoga gradonačelnika Milana Bandića i u suorganizaciji Medžlisa Islamske zajednice Zagreb.