Bomba koja je eksplodirala u svadbenom salonu u Kabulu u Afganistanu tokom vjenčanja usmrtila je 63 osobe, a više od 180 ljudi je povrijeđeno, javljaju agencije.

Svjedoci su rekli da je bombaš samoubica aktivirao ekploziv tokom ceremonije vjenčanja oko 22:40 sati po lokalnom vremenu u zapadnom dijelu grada, tačnije u šestkom okrugu i da je ubijeno 63 a ranjeno najmanje 182 lica.

Talibani su odbacili odgovornost za napad, dok je teroristička skupina DAIŠ, afganistanski ogranak prihvatio odgovornost za napad.

Svadbeni salon je u potpunosti uništen, a po podu su bila tijela. Eksplozija se dogodila u muškom dijelu salona. Ovaj masakr se dogodio desetak dana nakon što je eksplozija izvan policijske stanice u Kabulu usmrtila 14 osoba, a tada je bilo najmanje 150 povrijeđenih.

Glasnogovornik MVP IR Iran sejjid Abbas Musavi je osudio ovaj teroristički napad u Kabulu i izrazio saučešće porodicama poginulih i ranjenih, te afganistanskom narodu i vlastima.

On je rekao da Teheran podržava vlasti u Kabulu dok počinitelja terorističkog gnusnog zločina naziva neprijateljem humanizma, ljudskosti, mira, sigirnosti i stabilnosti Afganistana i regiona.

Sejjid Abbas Musavi je rekao da Afganistan trenutno prolazi težak, opasan i sudbonosan tranzicijski period gdje se suočava s mnogobrojnim problemima te dodao: " Afganistan je u stanju da prebrodi sve te prepreke i probleme oslanjanjem na jedinstvo vlade i naroda, odnosno svih političkih i etničkih skupina, odnosno oslanjanjem na strpljenje i promišljenost. Na tom putu će uvijek imati Islamsku Republiku Iran kao odanog prijatelja i saputnika."