Na desetine civila je poginulo, još više povrijeđeno u napadu saudijskih aviona na prometnu pijacu i školski autobus u pokrajini Sada, na sjeverozapadu Jemena.

Jemensko ministarstvo zdravlja navodi da je u tom napadu ubijeno 50 civila, većinom djece dok je oko 77 osoba ranjeno.

U jemenskoj prijestolnici Sani, televizija Al-Masirah je prikazala dramatične snimke ranjene dece, njihovu odjeću i školske torbe prekrivene krvlju dok leže na bolničkim nosilima.

Međunarodni komitet Crvenog krsta saopštio je na Tviteru da pruža pomoć bolnici koja prima desetine mrtvih i ranjenih.

- Desetine osoba je ubijeno, još više povrijeđeno, većina njih su mlađi od 10 godina – objavio je na Tviteru Johanes Bruver, šef delegacije Crvenog krsta u Jemenu.

Iz saudijske koalicije nazvali su ovaj masakr "legitimnom akcijom", navodeći da su napadi bili usmjereni na raketne bacače koje koriste jemenske snage kako bi ciljali na industrijsko područje Džizan na jugu Saudijske Arabije, prenosi Press TV.

“Današnji napad u Sadi bio je legitimna vojna operacija, to potvrđuju svi međunarodni i humanitarni zakoni", rekao je portparol koalicije, pukovnik Turki Al Maliki.

Huti prihvatili poziv iz UN na istragu

Jemenski Huti prihvatili su danas poziv iz Ujedinjenih nacija na nezavisnu istragu o jučerašnjim vazdušnim napadima u kojima su desetine ljudi poginule, među kojima i djeca.
– Prihvatamo poziv generalnog sekretara (UN) i spremni smo za saradnju – poručio je šef Vrhovnog revolucionarnog komiteta Huta Mohamed Ali al Huti na Twitteru, prenosi Reuters.

tom vazdušnom napadu pogođen autobus sa djecom koji se vozio kroz pijacu u sjevernoj provinciji Sada.
Generalni sekretar UN António Guterres danas je osudio napad i pozvao na “hitnu i nezavisnu istragu”, kazao je njegov portparol.