Glasnogovornik ministarstva zdravstva u Jemenu rekao je da je saučesništvo UN-a sa saudijskom agresorskom koalicijom dovelo do povećanja broja umrlih bolesnika, posebno među djecom. 

Jusuf Al-Hadiri, glasnogovornik jemenskog ministarstva za zdravstvo, naglasio je kako jemenska vlada nije ni računala na UN za pomoć u hrani, jer je ta svjetska organizacija saučesnik saudijske koalicije u ubijanju jemenske djece.

„Ministarstvo zdravstva Jemena od UN-a ne očekuje ništa drugo osim ukidanja blokade Jemena“ – rekao je on u intervjuu za TV Al-Masirah.

„Mi ne želimo pokvarenu hrani i lijekove kojima je prošao rok trajanja od UN-a. Zdravstveno stanje u UN-u je teško, kao i finansijsko stanje naroda, a mnogi čak nemaju mogućnost ni da stignu do bolnica“ – dodao je.

Istovremeno, Muhammad Abdussalam, glasnogovornik pokreta Ansarullah, zahvalio se državama koje su obustavile prodaju oružja Saudijskoj Arabiji.

On je od svih ostalih zemalja koje još uvijek prodaju oružje saudijskom režimu zatražio da obustave prodaju kao odgovor na bombardovanja i strašne zločine koje saudijska vojna koalicija čini u Jemenu.

Njemačka je početkom ove godine produžila zabranu prodaje oružja Saudijskoj Arabiji do kraja godine, što je savjetnik saudijskog ministarstva vanjskih poslova Adel Al-Džuberi nazvao „pogrešnim i nelogičnim“ i dodao da njegovoj zemlji i ne treba njemačka vojna oprema.