Ministar vanjskih poslova SAD, Mike Pompeo, nalazi se u Turskoj, gdje je posjetio džamiju Rustem-paša u istanbulskoj četvrti Eminonu. 

On se prije toga susreo s vjerskim dužnosnicima s kojima je razgovarao „o vjerskim slobodama u Turskoj i regiji“, no, iako nikakav susret s državnim dužnosnicima nije predviđen, Pompeo je potvrdio da bi ih „volio uvjeriti da prestanu s vrlo agresivnim akcijama“.

Pompeo, čiji je program posjeta izazvao kritike Ankare, ujutro se sastao s carigradskim patrijarhom Bartolomejom, duhovnim poglavarom Pravoslavne crkve, u sjedištu Ekumenske Carigradske patrijarhije, prije nego što je obišao obližnju džamiju Rustem-paša.

U društvu supruge i američkog veleposlanika u Ankari Davida Satterfielda, Pompeo se u svom hotelu potom sastao i s apostolskim nuncijem u Turskoj Paulom Russelom.

Pompeo pri ulasku u džamiju nije odgovarao na pitanja novinara u vezi s razlogom posjete Turskoj, a u džamiji se zadržao oko 20 minuta. Fotografisanje je bilo zabranjeno.

Zajednica mladih Turske usprotivila se Pompeovoj posjeti, te su desetine osoba ispred sjedišta patrijarhije nosile transparente „Amerika – ubica miliona muslimana“, „SAD – gušenje Georga Floyda“, „Imperijalizam će pasti“.

Šef američke diplomacije Pompeo je prošle sedmice najavio da će u periodu između 13. i 23. novembra posjetiti sedam država i to Francusku, Tursku, Gruziju, Izrael, Katar, Ujedinjene Arapske Emirate i Saudijsku Arabiju.