Prava drama odvijala se u srijedu u Vašingtonu, kada su pristalice odlazećeg američkog predsjednika Donalda Trampa (Trump) nasilno ušle u zgradu američkog Kongresa gdje je u toku bila sjednica oba doma. 

Kongresmeni su se okupili kako bi potvrdili rezultate američkih predsjedničkih izbora prema kojima je novi predsjednik Džo Bajden (Joe Biden).

Haotične scene uslijedile su nakon što se Tramp obratio svojim pristašama blizu Bijele kuće i ponovio tvrdnje o izbornoj prevari. Pozvao je gomilu da krene prema Kapitolu. Ubrzo nakon toga, demonstranti su upali u Kapiton Hil, nakon čega je prekinuta sjednica.

Trampove pristalice su ušle u zgradu, uzvikujući kako je Tramp pokraden na izborima. Nakon općeg haosa, kongresmeni su evakuirani, a demonstranti su lupali prozore i inventar u zgradi.

Nakon brojnih prozivki, predsjednik Tramp obratio se demonstrantima, poručivši im da se udalje, te ih je dva puta na Tviteru pozvao da "ostanu mirni".

Velike snage sigurnosti branile su zgradu Kongresa.

U nasilnim protestima život je izgubila jedna žena. Prema navodima američkih medija, ona je ranjena u pucnjavi koja je izbila prilikom sukobljavanja demonstranata i policije ispred ili unutar zgrade Kapitola. Prevezena je u bolnicu u teškom stanju.

Još jedan 24-godišnjak je u teškom stanju nakon što je pao sa zida zgrade visokog 30 metara. On je prevezen u bolnicu i navodno je u kritičnom stanju. Nekoliko drugih demonstranata također je zatražilo liječničku pomoć. Policija je saopćila da je uhapšeno nekoliko osoba, te je oduzimano oružje.

Američki mediji okarakterizirali su jučerašnje događaje u Americi državnim udarom, i korakom do građanskog rata. Krizno stanje neviđeno je od Građanskog rata u SAD, tvrde neki analitičari.

Brojni svjetski lideri izrazili su zabrinutost i osudili nasilje u SAD, ističući da SAD "svugdje na svijetu zagovara demokratiju"; no čini se da velikih problema ima u vlastitoj kući. Nekoliko svjetskih zvaničnika scene iz Vašingtona nazvalo je sramnim i pozvalo na okončanje nasilja.