Palestinski pokreti bijesno su reagovali na izjave Bidenovog odabira za državnog sekretara u vezi s podrškom izraelskom svojatanju svetog grada Jerusalema – Kudsa. 

„Da i da“ – rekao je Antony Blinken na svjedočenju u utorak kada su ga pitali da li se slaže da je Jerusalem glavni grad Izraela i da li će ostati pri tome da Sjedinjene Američke Države zadrže svoju ambasadu u Jerusalemu.

Bivši američki predsjednik Donald Trump tokom svog mandata predstavio je kontroverzni plan za Bliski istok, pod nazivom „sporazum stoljeća“, u kojem su dati brojni ustupci izraelskom cionističkom režimu na uštrb palestinskog naroda.

Oni uključuju i priznavanje Kudsa kao takozvane nedjeljive i ekskluzivne prijestolnice okupatorskog režima, za što Tel Aviv lobira već decenijama. Trump je također naredio premještanje američke ambasade iz Tel Aviva u Jerusalem.

Palestinski pokret Hamas rekao je da su Blinkenove izjave protivne međunarodnim zakonima i rezolucijama koje Kuds označavaju kao okupirani grad.

Islamski džihad je također nazvao izjave šamarom u lice svima onima koji su polagali nade u novu američku administraciju.

„Svi trebaju znati da se Sjedinjene Države nikada neće promijeniti“ – rekao je glasnovogornik Dawood Shihab.