Rusija kaže da nije postignut veći napredak u razgovorima sa Sjedinjenim Državama o pitanjima viza i aktivnosti njihovih diplomatskih misija, upozoravajući da bi spor mogao dovesti do daljnjeg pogoršanja bilateralnih odnosa.

Zamjenik ruskog ministra vanjskih poslova Sergej Rjabkov izjavio je to nakon što je u utorak u Moskvi razgovarao iza zatvorenih vrata s zamjenicom američkog državnog tajnika Victoria Nuland.

Sastanak je uslijedio u trenutku kada su Moskva i Washington, čije su veze već na najnižem stupnju nakon Hladnog rata, trenutno u sukobu oko rada svojih diplomatskih misija, tačnije o broju diplomata koje mogu postaviti u prijestolnice jedni drugih.

Ryabkov je rekao kako dvojica dužnosnika nisu uspjela postići veliki napredak u funkcioniranju diplomatskih misija, uključujući vize i rotaciju osoblja.
"Amerikanci ne poštuju našu logiku ili naše zahtjeve", rekao je Ryabkov izvještava ruska državna novinska agencija RIA Novosti.

Ruski diplomat upozorio je da je nedostatak napretka u razgovorima povećao mogućnost novih područja sukoba, rekavši: "Vrlo je mali napredak što se tiče bitnog dijela problema koji postoje. Postoji rizik od novih napetosti . "

Ryabkov nije isključio mogućnost zamrzavanja rada ruskih i američkih diplomatskih misija, ali je rekao da bi Moskva htjela izbjeći takav scenarij.
Zamjenik ruskog ministra vanjskih poslova također je rekao kako dvije strane planiraju održati nove konzultacije usredotočene na rješavanje pitanja oko viza i diplomata, bez navođenja datuma.

"Predstavnici glavnih gradova namjerno će se okupljati, bit će specijaliziranih konzultacija o uvjetima djelovanja diplomatskih misija, o vizama i srodnim pitanjima", rekao je.

Nulandov posjet Rusiji dolazi jer su se dvije zemlje nedavno uključile u sitna protjerivanja diplomatskog osoblja i zatvaranje njihovih konzulata, pri čemu je Rusija ranije ove godine SAD proglasila "neprijateljskom državom" i zabranila američkom veleposlanstvu zapošljavanje strani državljani. Zbog toga je američka misija u Moskvi otpustila 182 zaposlenika i desetke izvođača radova.

U travnju je Rusija naredila 10 američkih diplomata da napuste zemlju nakon što su Sjedinjene Države protjerale ruske diplomate i uvele dodatne sankcije za nekoliko desetaka ruskih pojedinaca i tvrtki. Moskva je tada opozvala i svog veleposlanika iz Washingtona.

Prošlog je tjedna skupina demokratskih i republikanskih senatora u SAD -u pozvala predsjednika Joea Bidena da protjera do 300 ruskih diplomata. Rekli su da je otpuštanje lokalnog osoblja u Rusiji omelo sposobnost veleposlanstva da podmiri potrebe američkog konzulata, kao i njegove političke interese.

Očekivalo se da će napetosti između Moskve i Washingtona popustiti nakon summita u lipnju između Bidena i njegovog ruskog kolege, predsjednika Vladimira Putina, u Ženevi. Dvije su strane, međutim, vidjele kako se njihove duboko ukorijenjene razlike nastavljaju oko niza pitanja, uključujući situaciju u Ukrajini, kontrolu naoružanja, ljudska prava i kibernetičku sigurnost.