Borbeni avioni koalicije predvođene Saudijskom Arabijom pokrenuli su nove zračne napade na jemensku prijestolnicu Sanu i obližnje gradove, dok Rijad eskalira svoju agresiju na razorenu zemlju.

Jemenska televizija al-Masirah izvijestila je o novim zračnim napadima na siromašnu zemlju, rekavši da su ratni avioni više puta udarali u različita područja u Sani i susjednim gradovima u ranim jutarnjim satima.

Televizijska mreža je objavila da su borbeni avioni koalicije predvođene Saudijskom Arabijom pokrenuli pet zračnih napada na područja al-Nahdin i al-Hafa u okrugu al-Sabeen u Sani, te napad na četvrt Faj Attan u planinskom predgrađu glavnog grada.

Saudijski ratni avioni također su pokrenuli tri napada na područje Jarban u četvrti Sanhan u glavnom gradu, dva napada na okrug Arhab, osim što su uništili telekomunikacijsku mrežu s dva napada na okrug al-Hosn u Khawlanu.

Zračni napadi se nastavljaju usred nestanka interneta u cijeloj zemlji otkako je koalicija predvođena Saudijskom Arabijom prošlog sedmice bombardirala telekomunikacijsko čvorište u jemenskom lučkom gradu Hudaydah.

Incident je ozbiljno ograničio napore neovisnih medija i praćenja ljudskih prava. Promatrači kažu da se napad čini namjernim potezom koalicije predvođene Saudijskom Arabijom kako bi svijet držao u mraku o razmjerima smrti i razaranja koji su rezultat njezinih zračnih napada u Jemenu.

Sjeverozapadne jemenske pokrajine Hajjah i Sa'ada bile su gađane ranije u ponedjeljak dok je koalicija pojačala svoje zračne napade na Jemen tokom prošlog tjedna, ostavivši više od 100 ljudi ubijeno, a mnogo više ozlijeđenih.

Jemenski uragan II pokazao je samo mali dio naših sposobnosti'

Jemensko Vrhovno političko vijeće je u priopćenju kasno u ponedjeljak navelo da je nedavna velika operacija, nazvana Jemenski uragan II, pokrenuta duboko u Saudijskoj Arabiji i Ujedinjenim Arapskim Emiratima (UAE) kao odgovor na masakr u Jemenu od strane dviju zemalja.

"Operacija je postigla naše ciljeve u ove dvije zemlje agresora", navodi se u priopćenju, pozivajući jemensku vojsku i narodne odbore da "intenziviraju svoje napore za provođenje jedinstvenih operacija protiv agresora".

Vrhovno političko vijeće saopćilo je da su snage jemenske vojske i narodni odbori postojani u oslobađanju svih okupiranih teritorija, dodajući: "Zemlje koje ne poznaju povijest Jemena trebale bi danas preispitati svoje proračune."

Obraćajući se agresorskim zemljama, u izjavi je istaknuto da je "ono što ste vidjeli samo mali dio naših sposobnosti u protunapadima".

Glasnogovornik jemenskih oružanih snaga potvrdio je napade u ranim jutarnjim satima ponedjeljka, rekavši da su jemenske trupe izvele jemenski uragan II protiv osjetljivih ciljeva duboko unutar UAE i Saudijske Arabije, koristeći domaće balističke rakete i borbene dronove.

Napadi odmazde uslijedili su samo sedmicu dana nakon što su jemenske snage izvele zračne napade na strateške objekte duboko unutar UAE 17. januara, koristeći borbene dronove i balističke rakete domaće proizvodnje.

Policija Abu Dhabija, u priopćenju objavljenom na službenoj novinskoj agenciji Emirates WAM, rekla je da su tri kamiona cisterne s gorivom eksplodirala u industrijskom području Musaffah, u blizini skladišta Nacionalne naftne kompanije Abu Dhabija (ADNOC), te da je izbio požar. također izbio na gradilištu u međunarodnoj zračnoj luci Abu Dhabi.

Gadat ćemo na vojne i gospodarske objekte UAE ako nastavi agresiju'

Mohammed Abdul-Salam, glasnogovornik jemenskog pokreta Ansarullah, upozorio je u ponedjeljak UAE da će vojni i gospodarski objekti te zemlje biti na meti jemenskih oružanih snaga ako nastave s agresijom na osiromašenu zemlju.

"UAE ne mogu tolerirati raketne napade jer je to mala država koja se oslanja na sigurnost, gospodarstvo i odnose, te uključuje grupu međunarodnih tvrtki koje djeluju u regiji", rekao je Abdul-Salam u intervjuu za libanonsku televizijsku mrežu al-Mayadeen.

Komentirajući operaciju Jemen Uragan II, rekao je da su UAE "država bez dubine, stoga, ako UAE izgube svoju sigurnost, država, prestiž i sve će biti izgubljeni".

"Računali smo da će UAE zauzeti jasan stav, nakon što je dva puta najavio povlačenje iz Jemena."

Abdul-Salam je rekao da su UAE "nepravedno i klevetnički napali Jemen, te mora snositi posljedice svog djelovanja. Jemenski odgovor će se nastaviti, ako Bog da, i neće prestati sve dok bude napada na Jemen."