Bolnica u sjeverozapadnoj jemenskoj pokrajini Sa'ada primila je tijela sedam jemenskih državljana koje su saudijske okupacijske trupe mučile na smrt u pograničnom području u susjedstvu kraljevine, što je još jedan pokazatelj zločina koje je Rijad počinio nad civilima u ratom razorenu zemlju, javljaju jemenski mediji.

"Sigurnosni izvor u Sa'adi potvrdio je da je sedam žrtava umrlo nakon mučenja strujom", izvijestila je jemenska televizijska mreža al-Masirah na arapskom jeziku u četvrtak kasno, rekavši da je broj mrtvih preliminaran i da su zločin počinile saudijske snage u okrug al-Raqo u sjeverozapadnoj pokrajini.

Televizijska mreža osudila je gnusni zločin i inzistiranje saudijske vojske na prolivanju krvi jemenskog naroda raznim sredstvima, uključujući zračne napade, raketne i topničke granate te mučenje.

Ured za ljudska prava u Sa'adi smatrao je saudijski režim odgovornim za ubojstva i pozvao Ujedinjene narode i sve međunarodne organizacije da osude zločin.

Također je osudio šutnju Ujedinjenih naroda i međunarodnih organizacija kao "suučesništvo" u saudijskim zločinima protiv jemenskog naroda.

Prošlog mjeseca tri građanina su ubijena kada su koalicione snage predvođene Saudijskom Arabijom bombardirale pogranična područja pokrajine Sa'ada.

Različita područja pograničnih okruga u Sa'adi svakodnevno su izložena granatiranju saudijskih projektila i topništva, nanoseći velike gubitke Jemencima unatoč prekidu vatre uz posredovanje UN-a, koji je stupio na snagu početkom prošlog mjeseca.

Prošle sedmice jemenski vojni dužnosnik rekao je da su koalicijske snage predvođene Saudijskom Arabijom i njihovi plaćenici prekršili primirje najmanje 211 puta u posljednja 24 sata.

Dvomjesečno humanitarno primirje, objavljeno 2. aprila, trebalo je zaustaviti sve vojne operacije u ratom razorenoj zemlji i okončati invaziju strane strane.

Saudijska Arabija pokrenula je razorni rat protiv Jemena u martu 2015. u suradnji sa svojim arapskim saveznicima te uz oružanu i logističku potporu SAD-a i drugih zapadnih država.

Cilj je bio ponovno instalirati režim Abd Rabbuha Mansura Hadija koji je naklonjen Rijadu i slomiti pokret otpora Ansarullah, koji je vodio državne poslove u nedostatku funkcionalne vlade u Jemenu.

Iako koalicija predvođena Saudijskom Arabijom nije uspjela ispuniti nijedan od svojih ciljeva, rat je ubio stotine hiljada Jemenaca i izazvao najgoru svjetsku humanitarnu krizu.

Koalicija zaplijenila još jedan jemenski brod s gorivom

U međuvremenu, koalicija predvođena Saudijskom Arabijom zadržala je još jedan tanker koji je prevozio hiljade tona goriva prema Jemenu kršeći primirje.

Televizijska mreža Al-Masirah citirala je Essama al-Mutawakela, glasnogovornika jemenske naftne kompanije (YPC), koji je u četvrtak rekao da ratna koalicija "nastavlja piratstvo na tankerima s gorivom i zadržava tanker Kornet".

Mutawakel je dodao: "Brod Kornet, natovaren s 20.000 tona benzina i 9.000 tona dizela, zadržan je unatoč primirju pod pokroviteljstvom UN-a."

Glasnogovornik tvrtke također je objavio da su koalicijske snage pustile brodove s gorivom Yahuda i princeze Khadije za Jemen.

U priopćenju prošlog petka, YPC je objavio da koalicija predvođena Saudijskom Arabijom nije dopustila tankeru Princess Khadija, koji je prevozio 29.226 tona dizelskog goriva, da pristane u luci Hudaydah i iskrca svoj teret.