Izraelske vojne snage ponovno su izvršile prepad na izbjeglički kamp Jenin, nekoliko sati prije sahrane palestinske novinarke Shireen Abu Akleh, koju su režimske trupe smrtno ustrijelile dok je pratila jedan od napada izraelske vojske na kamp.

Palestinski izvori, koji su željeli ostati anonimni, rekli su da se nekoliko izraelskih vojnih vozila uguralo u kamp Jenin u petak ujutro, što je izazvalo nasilne sukobe s lokalnim stanovništvom.

Izraelski vojnici otvorili su bojnu vatru i ispalili gumene metke na mlade Palestince, koji su im pokušavali blokirati prolaz.

Izvori su dodali da je najmanje šest osoba, uključujući bivšeg palestinskog zatvorenika Daouda al-Zubaidija, pogođeno mecima te da su prebačeni u obližnju bolnicu na liječničku pomoć.

Palestinski mediji također su izvijestili da su izraelske snage digle u zrak palestinsku kuću u izbjegličkom kampu Jenin.

Snage su opkolile kuću koja pripada Mahmoudu al-Daba'iju, a izraelski snajperisti su bili u velikom broju raspoređeni u okolnim područjima.

Izraelski vojni buldožer i nekoliko vojnih vozila upali su na područje nedugo nakon granatiranja Daba'ijeve kuće.

Lokalni izvori rekli su da su izraelske snage pritvorile majku Palestinca i iskoristile je kao taoca kako bi ga natjerale da se preda.

Razvoj se dogodio nakon što je tijelo Abu Akleha prebačeno u sveti grad al-Quds s okupirane Zapadne obale.

Njezin lijes započeo je svoj put uz bubnjeve benda, dok je mnoštvo skandiralo slogane tražeći prekid sigurnosne suradnje Palestinskih vlasti s Izraelom.

Očekuje se da će na hiljade ožalošćenih nazočiti sprovodu u crkvi u Starom gradu al-Quds u petak poslijepodne.

Ceste duž rute povorke bit će zatvorene, rekla je glasnogovornica izraelske policije za AFP, dodajući da će dodatne snage biti raspoređene u al-Quds usred rastućih napetosti u gradu.

Abu Aklehu je u četvrtak uručen državni spomen obilježje u kompleksu palestinskog predsjednika Mahmouda Abbasa u Ramallahu.

Na hiljade su se nizale duž rute dok je njezin lijes, ogrnut palestinskom zastavom, vozio kroz središnji grad na Zapadnoj obali, gdje će ulica biti nazvana u njezinu čast.

Abu Akleh je pogođen snajperskim metkom u srijedu dok je pokrivala izraelski napad na grad Jenin. Hitno je prevezena u bolnicu i ubrzo nakon toga proglašena mrtvom.

Na video snimci incidenta, Abu Akleh se može vidjeti kako nosi plavu pancirnu jaknu s jasno označenom riječju "PRESS".

Ali Samoudi, još jedan palestinski novinar koji radi za Al Jazeeru, također je upucan i hospitaliziran tijekom izraelskog napada.

Samoudi je rekao za Associated Press da su bili među grupom od sedam novinara koji su otišli izvještavati o raciji u srijedu rano.

Rekao je da su svi nosili zaštitnu opremu koja ih je jasno označavala kao novinare te su prošli pored izraelskih vojnika kako bi ih vojnici vidjeli i znali da su tamo.

Rekao je da ih je prvi metak promašio, zatim ga je pogodio drugi, a treći je ubio Abu Akleha. Odbacujući izraelski izvještaj o incidentu, rekao je da u tom području nije bilo boraca ili drugih civila – samo novinari i vojnici izraelske vojske.

Shaza Hanaysheh, izvjestiteljica palestinske novinske web stranice koja je također bila među novinarima, dala je sličan izvještaj, ističući da nije bilo sukoba ili pucnjave u neposrednoj blizini.

Rekla je da su kad su odjeknuli pucnji ona i Abu Akleh potrčale prema drvetu kako bi se sklonile.

“Došla sam do stabla prije Shireen. Pala je na tlo”, rekla je Hanaysheh. “Vojnici nisu prestali pucati ni nakon što je pala. Svaki put kad bih pružila ruku da povučem Shireen, vojnici su pucali na nas.”

Palestinsko ministarstvo informacija osudilo je, kako je rečeno, "šokantan zločin" koji su počinile izraelske snage.

“Izraelska okupacija je više puta gađala, ranjavala i napadala palestinske novinare. Shireen se pridružuje ostalim novinarima koje je Izrael ubio dok su radili na otkrivanju zločina izraelske okupacije. Ubojstvo nikada ne može odvratiti naš narod od nastavljanja borbe za slobodu, samo će skratiti život okupatorskog režima i približit će nas slobodi i okončanju izraelske nekažnjivosti”, navodi se.