Izraelske snage napale su i pretukle ožalošćene koji su prisustvovali na sahrani palestinske novinarke Shireen Abu Akleh, koju su ubile režimske snage u okupiranom gradu Jenin na Zapadnoj obali.

Palestinski informacijski centar (Palinfo) objavio je u petak u tvitu da je nasilje izbilo kada su palestinski ožalošćeni počeli premještati Abu Aklehov kovčeg iz francuske bolnice St Louis u četvrti Sheikh Jarrah u okupiranom al-Qudsu.

"Deseci su ozlijeđeni tokom napada okupacijskih snaga na francusku bolnicu u al-Qudsu", napisao je Palinfo, citirajući Crveni polumjesec u gradu.

Izvještaji medija navode da su izraelske snage napale ožalošćene kako  bi ih spriječile da odnesu lijes Abu Akleha iz bolnice u rimokatoličku crkvu u Starom gradu, prije nego što su je odvele na groblje Mount Sion, gdje će biti pokopana zajedno sa svojim pokojnim roditeljima.

Uoči sahrane, izraelski je režim uveo niz ograničenja, uključujući broj ožalošćenih koji prisustvuju bogoslužju i korištenje palestinskih zastava i plakata. Okupacijske snage su čak upali u Abu Aklehov dom ranije tokom dana, pokušavajući skinuti palestinsku zastavu koja je podignuta u njezinu čast.

Al Jazeera je izvijestila da su izraelske snage uhitile najmanje četiri ožalošćena tokom povorke, uključujući najmanje dvojicu zbog podizanja palestinske zastave u okupiranom al-Qudsu.

Unatoč ograničenjima, na hiljade muslimanskih i kršćanskih Palestinaca iz Jeruzalema al-Qudsa i iz cijelog okupiranih teritorija, uključujući mnoge kolege i kolege novinare, došle su odati počast novinarki Al Jazeere, koja je u srijedu upucan u glavu dok je izvještavala izraelski napad na grad Jenin.

U petak poslijepodne tijelo Abu Akleha stiglo je u Rimokatoličku crkvu, gdje su se molile za njezinu dušu prije nego što je prebačeno na groblje. Crkve u al-Qudsu su zvonile u povodu sprovoda, usred velike prisutnosti okupacijske policije i vojnih blokada na cestama koje vode do groblja.

Abu Akleh je bila visoko cijenjena od strane gledatelja diljem muslimanskog svijeta, posebno u Palestini, gdje je bila na čelu izvještavanja o izraelskim zločinima i okupaciji više od dva desetljeća. Njezino je ubojstvo još jednom dokazalo da je izraelski režim spreman ići na sve kako bi  prikrio ugnjetavanje Palestinaca.