Izraelske akcije zajedno s finansijskim poteškoćama dovele su do nestašice lijekova u Palestini, rekla je u srijedu palestinska ministrica zdravlja Mai al-Kaila. 

Govoreći na događaju u gradu Ramali kojem su prisustvovali predstavnici Ujedinjenih nacija (UN), Sjedinjenih Američkih Država, Evropske unije i Svjetske banke, al-Kaila je ukazala na stanje zdravstvene zaštite u Palestini.

- Zdravstveni sistem u Palestini ispašta kao i u drugim oblastima zbog izraelskih nametanja i nedostatka potrebne međunarodne podrške i pomoći - istakla je ona.

Dodala je da je nedostatak finansijske podrške značajno uticao na usluge liječenja i uzrokovao ozbiljnu nestašicu lijekova.

S povećanjem izraelske okupacije, povećava se pritisak na kretanje medicinskog osoblja i pacijenata između gradova, iz područja C, Gaze i Al-Qudsa (Jerusalema), dodala je al-Kaila.

Prema Sporazumu II iz Osla, palestinske teritorije na okupiranoj Zapadnoj obali podijeljene su na područja A, B i C.

Područje A predstavlja 18 posto Zapadne obale i pod kontrolom je Palestinskih vlasti.

Područje B predstavlja 21 posto Zapadne obale i podliježe palestinskoj civilnoj administraciji i izraelskoj sigurnosnoj administraciji.

Područje C čini 61 posto područja Zapadne obale i pod izraelskom je sigurnosnom i administrativnom kontrolom, što zahtijeva odobrenje izraelskih vlasti za sve palestinske projekte ili mjere u njemu.