Sjedinjene Države i tri evropske potpisnice nuklearnog sporazuma iz 2015., uz podršku izraelskog režima, navodno su podnijele Upravnom vijeću Međunarodne agencije za atomsku energiju nacrt rezolucije kojom se osuđuje iranski nuklearni program. 

Sjedinjene Države i evropska trojka -- Britanija, Njemačka i Francuska -- podnijele su u utorak nacrt odboru od 35 zemalja, optužujući Iran da nije ponudio transparentne odgovore na pitanja IAEA-e o nuklearnim aktivnostima na tri lokacije.

Prema nacrtu, koji je vidio Reuters, odbor "izražava duboku zabrinutost da pitanja zaštitnih mjera u vezi s ove tri neprijavljene lokacije ostaju neriješena zbog nedovoljne suštinske saradnje Irana, unatoč brojnim interakcijama s agencijom."

O nacrtu rezolucije bit će održana rasprava i glasanje na ovosedmičnoj tromjesečnoj sjednici Vijeća guvernera.

Vjeruje se da rezolucija još uvijek isključuje preporuku da se slučaj Irana uputi Vijeću sigurnosti UN-a, što je potez koji bi značajno eskalirao napetosti i vjerovatno potopio tekuće pregovore o oživljavanju sporazuma iz 2015. godine.

Iranski dužnosnici upozorili su da je IAEA politički kompromitirana, rekavši da je Teheran u potpunosti sarađivao s agencijom u rješavanju otvorenih pitanja. Glasnogovornik Ministarstva vanjskih poslova Saeed Khatibzadeh rekao je u ponedjeljak da će Iran odgovoriti na temelju onoga što se dogodi na sastanku odbora.