Zastupnici, predvođeni čelnicom regionalne vlade pariške regije Valerie Pecresse, blokirali su grupu od dvjestotinjak isključivo muških vjernika i otpjevali su nacionalnu himnu u multietničkom predgrađu Pariza, Clichyju.

- Javni prostor ne može se koristiti na taj način - kazala je Pecresse na demonstracijama pokraj desničarskog načelnika Clichyja, Remija Muzeaua, koji je poput ostalih zastupnika nosio lentu u nacionalnim bojama plavoj, bijeloj i crvenoj.

Molitve na ulici održavaju se svakog petka u Clichyju od marta u znak protesta protiv zatvaranja popularne lokalne džamije koja je djelovala u vladinoj zgradi.

Ministarstvo unutrašnjih poslova "mora zabraniti molitve na ulici", izjavio je Mauzeau novinarima na mjestu incidenta u petak.

- Ja sam odgovoran za garantiranje mira i slobode za svakoga u mom gradu - kazao je.

Bivšu džamiju kojom upravlja Unija muslimanskih udruženja Clichyja (UAMC) svakodnevno je koristilo od tri do pet hiljada muslimana prije nego što je ured načelnika preuzeo zgradu i pretvorio je u biblioteku.

Muzeau kaže da je od lokalnih muslimana zatraženo da koriste obližnju novu džamiju površine 1.500 kvadratnih metara, ali mnogi odbijaju da idu u nju.

Francuska ima najveću muslimansku zajednicu u Evropi, koja broji oko pet miliona ljudi, a brige oko osporavanja francuskih strogih sekularnih zakona od tri religije bile su jedna od ključnih tema na ovogodišnjim predsjedničkim izborima.

Muslimanske vjerske vođe žale se da nema dovoljno raspoloživog prostora za one koji žele da prusustvuju molitvama, ali je gradnja novih džamija ostala kontroverzna, dok je ekstremno desničarski Nacionalni front posebno neprijateljski nastrojen prema tome.

U 2011. godini je čelnica Narodnog fronta Marine Le Pen uporedila prizore muslimanskih molitvi na ulicama s nacističkom okupacijom Francuske u Drugom svjetskom ratu, navodeći sud da je krivično goni - ali je kasnije oslobođena - zbog podsticanja na mržnju.

Abdelkader, građanin Clichyja koji se danas molio na ulici, izjavio je za AFP kako želi "dostojanstveno" mjesto za molitvu kakva imaju hrišćani i Jevreji u Francuskoj, i kazao je da niko ne voli da bude okružen policijom dok obavlja molitvu svakog petka.

On se također požalio što su zastupnici pjevali nacionalnu himnu tokom njihovog protesta.

- Oni su pjevali Marseillaise, bacajući nam je u lice i pored toga što smo i mi Francuzi koji žive ovdje. Mi smo Francuzi. Živila Francuska! - kazao je.

Izvor: Fena