Lider islamske revolucije Ayatollah Seyyed Ali Khamenei izjavio je kako je govor predsjednika Donalda Truma, koji najavljuje povlačenje SAD-a iz nuklearnog sporazuma s Iranom, bio "blesav i površan"

"Sinoć ste čuli da je američki predsjednik objavio blesave i površne primjedbe. Možda je bilo više od 10 laži u njegovim komentarima. On je u svojim prijetnjama vlastima i narodu, rekao je kako će učiniti ovo i ono.", izjavio je u srijedu Ayatollah Khamenei na sastanku s brojnim nastavnicima i sveučilišnim profesorima u Teheranu.

"Gospodine Trump, kažem vam u ime iranskog naroda: Učinili ste katastrofalnu grešku", izjavio je Lider jedan dana nakon  Trumpove izjave o povlačenju Washingtona  iz nuklearnog sporazuma sa Iranom, koji je službeno nazvan Zajednički opsežni plan djelovanja (JCPOA).
Ayatollah Hamenei je istakao da američki problem s Iranom nije povezan s nuklearnim programom ove zemlje.

"Mi prihvatamo JCPOA, ali neprijateljstvo prema Islamskoj Republici nije završilo. Oni sada postavljaju nove uvjete vezane za našu prisutnost u regiji i  uslovljavaju naš raketni program. Ukoliko prihvatimo ove uvjete oni će, opet, postaviti nove uvjete“, rekao je.

„Razlog američkog protivljenja prema vlastima je u tome da SAD žele potpunu dominaciju nad Iranom, ali im je Islamska Revolucija prekinula njihovu dominaciju  nad našom zemljom“, dodao je.

Lider je rekao da Amerikanci žele vladare koji će izvršavati njihove zapovjedi i otuđiti njihov novac, kao što je slučaj sa drugim zemljama Perzijskog zaljeva.
Ayatollah Hamenei je izjavio da je Trump, prije nekoliko dana, poslao pismo zemljama Perzijskog zaljeva, rekavši da je za njih potrošio 7 bilijuna dolara i kako se to mora kompenzirati.

"Vi ste potrošili novac da bi dominirali Irakom i Sirijom, ali neće moći, i zbog svojih grešaka završit ćete u paklu!", naglasio je Lider.

„Ružno i blesavo ponašanje američkog predsjednika nije neočekivano. Ovakvo ponašanje, u različitim formama, egzistira još od vremena bivših predsjednika. Međutim, iranska nacija je ostala čvrsta dok su se kosti ovih bivših predsjednika pretvorile u prah, ali Islamska Republika još uvijek je ovdje. I ovaj gospodin pretvorit će se jednog dana u prah, a Islamska Republika Iran i dalje će postojati“, rekao Ayatollah Khamenei.

Govoreći o budućnosti nuklearnog sporazuma, Lider je izjavio kako ne očekuje da će europski saveznici  Wašingtona - Velika Britanija, Francuska i Njemačka - poštovati sporazum.

"Ne vjerujemo tim trima državama, kao što ne vjerujemo ni SAD; „Ako ne možemo dobiti snažnu garanciju od ove tri europske zemlje, tada nuklearni sporazum ne može i dalje vrijediti ", Lider.

Izvor: press tv