Danas su izraelske snage, uz bojevu municiju, ispaljivale suzavac na hiljade Palestinaca koji su došli kako bi  učestvovali u protestnom skupu. Izraelska vojska je danas ubila najmanje 43, a ranila više od 1900 Palestinaca tokom protesta koji su se uoči otvaranja američke ambasade u Jeruzalemu održavali na liniji razdvajanja Izraela i Pojasa Gaze.

Od 1960 ranjenika, polovina je ranjena bojevom municijom. Najmanje 200 ih je bilo mlađe od 18 godina, 78 su žene, a ranjeno je i 11 novinara, priopćilo je palestinsko Ministarstvo zdravlja.

Otvaranje američke ambasade se događa u vrijeme kada Palestinci obilježavaju 70. godišnjicu početka okupacije palestinskih teritorija.

Sve palestinske frakcije u Gazi su podržale poziv na Veliki marš povratka, tokom kojeg je najavljeno da će pokušati prijeći graničnu ogradu.

S druge strane, Izrael je ranije upozorio palestinske stanovnike Pojasa Gaze da će riskirati živote ako se približe granici.

Izraelska vojska je priopćila da će “reagirati na svaki pokušaj oštećenja sigurnosne ograde ili pokušaje da se naudi bilo kojem vojniku izraelskih snaga ili izraelskom civilu”.

Zračni udari izraelskog režima na Pojas Gaze

Snage izraelskog režima su danas poslijepodne čak provele zračne udare na Pojas Gaze.

General izraelske vojske Ronen Manelis je poručio kako su napadnuti Hamasovi kampovi za obuku.

Izraelska vojska je potvrdila da je provela pet zračnih udara na Pojas Gaze, što se, navodno, dogodilo nakon razmjene vatre između Palestinaca i izraelskih vojnika, dok je u Jeruzalemu u blizini novootvorene amričke ambasade protestovalo na  hiljade ljudi.

“U tri slučaja je došlo je do razmjene vatre između izraelskih trupa i ekstremista”, poručio je izraelski general, iako nije predočio dokaze o navodnim napadima od strane Palestinaca.

logicno.com