U intervenciji cionističkih vojnika tokom mirnih protesta na pograničnom području Pojasa Gaze poginula dva Palestinca, od kojih i jedan mladić.

U saopćenju Ministarstva zdravstva Palestine se navodi da je prilikom intervencije cionističkih vojnika ranjeno ukupno 246 Palestinaca, od kojih njih 90 bojevom municijom.

Iz Ministarstva su ranije naveli da je 43-godišnji Gazi Ebu Mustafa preminuo nakon što je prethodno zadobio povrede prilikom napada vojnika cionističkog režima na istočnoj granici grada Khan Yunisa, dok je na istoku Rafaha ubijen 14-godišnji Majdi es-Satari kojeg su cionistički vojnici pogodili u predjelu glave.

Cionistički vojnici nastavljaju sa napadima na palestinske demonstrante, koristeći bojevu municiju i suzavce.

Od 30. marta ove godine, kada su se počeli održavati skupovi duž tampon-zone, 154 Palestinca su poginula, a na hiljade ih je povrijeđeno u vatrenoj paljbi izraelske vojske.

Demonstranti zahtijevaju pravo na povratak u svoje domove i sela u istorijskoj Palestini iz koje su protjerani 1948. godine od strane radikalnih jevreja kako bi bila uspostavljena država Izrael. Također traže i ukidanje 11-godišnje blokade Pojasa Gaze.

(AA)