U jemenskim gradovima Ibb i Hudeyde počela je kampanja vakcinacije protiv kolere od koje je u posljednih godinu dana u ovoj zemlji preminulo više od 2.000 ljudi.

Od kada je Saudijska Arabija počela vršiti agresiju na ovu siromašnu zemlju, dotok lijekova je bio nemoguć, a stanovništvo je bilo izložene raznim bolestima.

Iz Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) potvrđeno je da je počela kampanja, koju provode zdravstveni radnici u Jemenu.

Iz WHO-a su naveli da kolera još uvijek predstavlja prijetnju za milione ljudi u Jemenu.

Prema podacima UNICEF-a, u posljednjih 13 mjeseci u Jemenu je od kolere preminulo 2.300 osoba. Naveli su i da postoji sumnja da je zaraženo više od 1,1 milion ljudi.

Jemen je poprište duboke političke i sigurnosne krize koja je krajem 2014. godine eskalirala u rat. Opozicijski pokret Husi kontroliše glavni grad Sanu i još nekoliko važnih regija u zemlji.

Konflikti u Jemenu dodatno su pojačani u martu 2015. godine kada je Saudijska Arabija sa svojim saveznicima (Amerikom, Izraelom i V. Britanijom) počela izvoditi zračne napade na položaje pobunjenika.

U ratu je uništena infrastruktura Jemena, uključujući zdravstvo i sisteme vodosnabdijevanja i kanalizacije, što je navelo UN da opiše situaciju u toj zaljevskoj zemlji kao jednu od najgorih humanitarnih katastrofa modernog vremena.