'Iran je uvijek bio za pregovore, ali za razgovor je potrebna iskrenost... SAD ponovo uvodi sankcije Iranu i povlače se iz nuklearnog sporazuma, a onda žele da razgovaraju sa nama', rekao je Rohani u obraćanju koje je prenosila državna televizija.

Prema njegovim riječima, Sjedinjene Države moraju da dokažu da su voljne rješavati probleme kroz pregovore nakon što su se povukli iz nuklearnog sporazuma.

"Povezati pregovore sa sankcijama nema smisla. Oni uvode sankcije iranskoj djeci, bolesnicima i cijelom narodu", rekao je Rohani.

„Ako ste neprijatelj i nekoga ubodete nožem, a onda kažete da želite pregovore, prva stvar koju treba da uradite jeste da sklonite nož", naveo je predsjednik Irana, prenosi Press TV.

Rohani je ocijenio da je poziv američkog predsjednika Donalda Trampa na direktne razgovore samo za unutrašnju upotrebu u Americi, a kako bi stvorio haos u Iranu.

"Oni žele da pokrenu psihološki rat protiv iranskog naroda", rekao je.

Tramp je potpisao izvršnu uredbu o ponovnom uvođenju sankcija Iranu, najavljujući da će američka politika nametnuti „maksimalni ekonomski pritisak“ na tu zemlju.

Sankcije stupaju na snagu u utorak.

 

Europa se suprotstavlja SAD-u, obećava zaštitu tvrtki protiv Iranskih sankcija

Dok se Sjedinjene Države pripremaju za obnovu sankcija protiv Irana, Europa kaže kako će djelovati protiv potencijalnih kaznenih mjera i zaštititi svoje tvrtke koje posluju s Iranom.
Europska komisija je najavila - koja bi mogla imati snažan izraz proturječnosti protiv talačkog plana američkog predsjednika Donalda Trumpa protiv Teherana.
Komisija je priopćila kako će aktivirati zakon EU koji bi u utorak (7. avgusta) štitio europske tvrtke od američkih sankcija koje imaju poslovne veze s Iranom.

Zakon ili takozvani „Statut blokiranja“ bi obuhvatio skup zaštitnih mjera i bio bi najmoćniji alat u neposrednoj zaštiti EU jer bi zabranio bilo kojoj europskoj tvrtki da poštuje američke sankcije i da ne priznaju nikakve sudske odluke koje bi provodile američke kazne, prema izvješćima EU medija.
Europa je prethodno izrazila protivljenje obnovi sankcija nad Iranom tvrdeći kako Islamska Republika ne bi trebala biti kažnjena jer je do sada potpuno izvršilasvaki dio nuklearnog sporazuma iz 2015. koji je doveo do uklanjanja sankcija.

Uveliko se vjeruje da se Trumpova administracija - koja bi u utorak (7. avgusta) ponovno vratila sankcije protiv Irana - već suočava s nizom izazova u svojim anti-iranskom pritiscima.
Osim oporbe Europe, zemlje poput Turske, Kine i Indije već su jasno kazale kako se neće pridržavati sankcija protiv Irana.
"Ukidanje nuklearnih sankcija bitan je dio dogovora - nastoji imati pozitivan utjecaj ne samo na trgovinske i gospodarske odnose s Iranom, već i na ono najvažnije a to je život iranskog naroda", izjavila je Europska komisija.