Iranski predsjednik Hassan Rouhani izjavio je kako će Iran prekršiti sankcije koje su SAD nametnule Teheranu, kao i prema zemljama koje posluju s njima, ubrzo nakon što je Amerika stavila na snagu novi krug sankcija Iranu. Govoreći na sastanku s rukovodiocima i zamjenicima Ministarstva gospodarstva i financija u ponedjeljak, predsjednik Rouhani je rekao: "Trebamo valjano slomiti sankcije i to ćemo učiniti".

"Uz pomoć naroda i jedinstva koje postoji u našem društvu, moramo natjerati amerikance da shvate kako ne smiju koristiti jezik sile, pritiska i prijetnji kada se obraćaju velikom iranskom narodu. Moraju se kazniti jednom i za sva vremena", rekao je iranski predsjednik.

Sastanak i primjedbe došli su ubrzo nakon što je novi krug američkih sankcija stupio na snagu. Nova zabrana cilja, među ostalim, i iransku prodaju nafte i Centralnu banku Irana. Više iranskih pojedinaca također je ciljano sankcijama od strane američkog odjela za finasije.
Američke mjere uključuju i takozvane sekundarne sankcije - kaznene mjere protiv trećih zemalja koje posluju s Iranom.

Američki predsjednik Donald Trump predstavio je u Avgustu prvi krug "primarnih" i "sekundarnih" sankcija protiv Irana i njegovih trgovinskih partnera.
U Maju je jednostrano izveo SAD iz multilateralnog sporazuma s Iranom. Dva mjeseca kasnije objavljeno je kako je izraelski premijer Benjamin Netanyahu izjavio kako je osobno uvjerio Trumpa da se povuče iz iranskog sporazuma.

Iran je prvobitno postigao sporazum sa šest svjetskih sila i Europskom unijom (EU) u 2015. godini, složivši se zaustaviti svoj nuklearni program u zamjenu za ukidanje ograničenja i sankcija koje se uglavnom odnose na prodaju nafte.
Unatoč povlačenju SAD-a, Iran je ostao u sporazumu, ali je naglasio da ostale stranke u sporazumu moraju raditi na neutraliziranju negativnih utjecaja američkog povlačenja. Europa poduzima niz mjera kako bi zadovoljila iransku potražnju za praktičnim jamstvima.

Predsjednik Rouhani je također rekao kako je i Europa ljuta na američku politiku. "Danas, ono što Amerikanci rade samo je pritisak na obične ljude, i nikoga drugog. To je pritisak koji se stavlja na pleća iranskog naroda, drugim nacijama, drugim stranim tvrtkama i drugim vladama. Danas nismo jedini koji su ljuti na američku politiku, čak i europske tvrtke i vlade su ljute na američku politiku."

SAD su od svog povlačenja 8. Maja imenovale 4. Novembar kao datum kada se nastoji svesti iransku prodaju nafte na "nulu". Međutim, tri dana prije toga mnogo puta naglašavanog roka, SAD su odobrile kupnju iranske nafte od strane osam glavnih državnih kupaca ove iranske sirovine.

Predsjednik Rouhani izjavio je kako su američki dužnosnici zapravo priznali poraz. "Oni (Amerikanci) su uvidjeli da ne mogu imati adekvatnu zamijenu iranske nafte na tržištu, pa čak i pretpostavljajući da nisu priznali poraz i nisu odobrili kupovinu nekim zemljama, mi bismo još uvijek mogli prodati našu naftu jer imamo odgovarajuće sposobnosti za to ", rekao je iranski predsjednik.

'Europljani žele da Trump ode'
U svojim primjedbama, predsjednik Rouhani također je rekao da vjeruje kako Amerika nikada prije nije vidjela nezakonitiju administraciju poput ove Trumpove administracije.
Kazao je kako su sve američke uprave prekršile međunarodno pravo, ali "ovi trenutni dužnosnici se nalaze na vrhu ljestvice bezakonja".
"Ne sjećam se skupine koja je preuzela vlast u Bijeloj kući a koja je bila rasistička kao ova", rekao je iranski predsjednik.
"Nije tako da samo mi želimo da život ove sadašnje službene administracije u SAD-u bude što kraći, već to žele i njihovi europski saveznici što su mi i izjavili, privatno, na sastancima rekavši da je to jedna od njihovih želja", rekao je predsjednik Rouhani.

"Dijalog ne treba posrednika, ali SAD moraju poštivati obećanja"

Predsjednik Rouhani je rekao da su, kada je bio u New Yorku na godišnjem sastanku Opće skupštine Ujedinjenih naroda u Septembru, "čelnici četiri značajne zemalja" nastojali posredovati sastanaku između njega i predsjednika SAD-a. Predsjednik Rouhani nije imenovao ove vođe.

Iranski predsjednik je, međutim, rekao da nema potrebe za posredovanjem.
"Poštujte svoje obveze i pravo drugih, tada ćemo razgovarati", rekao je Rouhani, obraćajući se američkim dužnosnicima. "Nemamo problema s razgovorom. Ako naš sugovornik poštuje svoju riječ i obećanja, sve će biti u redu s razgovorom?" Istaknuo je kako je jednostrano povlačenje iz iranskog sporazuma ono što je izolovalo SAD. "Pogledajte samo koliko zemalja podržavaju poteze SAD-a i koliko zemalja te iste poteze ne podržava", rekao je. "Činjenica da Amerika inzistira na nečemu i cijela Europska unija se suprotstavlja tome iz razloga jer to nije tako jednostavno kao što se čini zapravo znači pobjedu za našu diplomatiju i vanjsku politiku". Ranije, glavni stožer predsjednika Rouhanija izjavio je kako je Trump osam puta zatražio sastanak s iranskim predsjednikom dok je bio u New Yorku, ali je osam puta odbijen.

 'Iran je u ekonomskom ratu s SAD-om' i iranski gospodarski problemi će doživjeti kraj'

Predsjednik Rouhani također je rekao da Islamska Republika sudjeluje u "ekonomskom ratu" s SAD-om.
"Moramo se boriti i pobijediti", rekao je. "Bog će nas učiniti pobijednicima." Iranski predsjednik također je kazao kako se trenutni ekonomski problemi s kojima se Iran suočava neće nastaviti. "Ponovno ćemo pokrenuti gospodarski rast, a niko ne bi trebao misliti kako će se negativni trend koji smo vidjeli u proteklih nekoliko mjeseci nastaviti tako.“ Iranska nacionalna valuta izgubila je nešto od svoje vrijednosti u odnosu na američki dolar posljednjih mjeseci. Dok se iranski rial djelomično oporavio, međutim ostao je i dalje nizak tečaj prema američkom dolaru.