Iran je izrazio duboku zabrinutost zbog pogoršanja humanitarne situacije u Jemenu, rekavši kako su sve zemlje na svijetu odgovorne za ukidanje trajne ljudske katastrofe u ovoj siromšnoj zemlji.
"Islamska Republika Iran je duboko zabrinuta strašnom humanitarnom situacijom u Jemenu i razvojem događaja u lučkom gradu Hudaydahu tokom posljednjih dana", izjavio je u ponedjeljak glasnogovornik iranskog ministarstva vanjskih poslova Bahram Qassemi.
Iran smatra da je "zanemarivanje upozoravanja agresora i samo puka zabrinutost međunarodne zajednice" dovela do "tako strašne i nehumane situacije" u Jemenu, dodao je iranski glasnogovornik.
 
Qassemi je izrazio spremnost Islamske Republike za suradnju s međunarodnom zajednicom na poboljšanju humanitarne situacije u Jemenu i rekao: "Islamska Republika Iran čvrsto vjeruje da su napori za ukidanje humanitarne katastrofe u zemlji povijesna odgovornost za cijeli svijet.”
Militantne skupine koje su podržane od strane Saudije i koje su odane bivšem predsjedniku Jemenu, Abd Rabbuh Mansur Hadiu, u petak su pokrenuli "ogromnu ofenzivu" kako bi preuzeli potpunu kontrolu nad strateški važnim zapadnim djelom grada Hudaydah kao što je i režim Rijada nastavio pritisak putem strašnje kampanje bombardovanja svog južnog susjeda.
Saudijska Arabija i Ujedinjeni Arapski Emirati uputili su u Hudaydah oko 10.000 novih vojnika nakon što su Houthi i njihovi saveznici u jemenskoj vojsci osujetili ponovne pokušaje osvajanja obale.
Nakon 11 dana sukoba, militanti podržani od strane Saudije kažu da su došli do stambenih četvrti na istoku Hudaydaha, izazivajući strah od uličnih borbi koje bi dodatno ugrozile civile zarobljene u gradu.
 
Medicinski i vojni izvori su u ponedeljak naveli da je ubijeno gotovo 150 ljudi u 24 sata sukoba, uključujući i nekoliko civila.
Glasnogovornik iranskog ministarstva vanjskih poslova dodao je da je Iran, od samog početka krize u Jemenu, uvijek pozivao na okončanje patnji civila i pozivao međunarodnu zajednicu da posveti pažnju na "gorku stvarnost" u ovoj, ratom razorenoj, zemlji.
Qassemi je rekao da su trenutne okolnosti u Jemenu takve da sve zemlje, međunarodna zajednica, kao i globalne organizacije i institucije imaju moralnu odgovornost pored njihove političke i zakonske odgovornosti kako bi pokazale svoju čvrstu odlučnost i provele praktične mjere za okončanje agresije u Jemenu.
Dodao je kako je koalicija saudijskih saveza uvijek stvarala prepreke u nastojanjima međunarodne zajednice da se pomogne pregovorima po pitanju Jemena.
Saudijska Arabija i njeni regionalni saveznici pokrenuli su devastirajuću vojnu kampanju protiv Jemena u Martu 2015. godine, s ciljem vraćanja Hadijeve vlade na vlast i uništavanje popularnog Houthi pokreta Ansarullah.
 
Prema novom izvješću Organizacije za borbu protiv oružanih sukoba i podataka o događajima (ACLED), neprofitne organizacije za istraživanje sukoba, Saudijsk ratna koalicija je do sada odnijela oko 56.000 života u Jemenu.
Saudijska ratna koalicija nanijela je također težak udarac infrastrukturi zemlje, uništavajući bolnice, škole i tvornice. UN je već izjavio da rekordnih 22,2 milijuna jemenaca ima veliku potrebu za hranom, uključujući i 8,4 milijuna kojima prijeti teška glad. Prema izvješaju ovog svjetskog tijela, Jemen je zamlja koja pati od najteže vrste gladi koja nije zabilježana u više od posljednih 100 godina.
Brojne zapadne zemlje, posebno SAD i Velika Britanija, također se optužuju za sudjelovanje u trenutnoj agresiji na Jemen, budući da opskrbljuju režim Rijada s naprednim oružjem i vojnom opremom, kao i logističkom i obavještajnom pomoći.
Najviši dužnosnik UN-a priopćio je ranije ovog mjeseca kako se Jemen pretvorio u "živi pakao" za svu djecu s tisućama onih koji umiru svake godine od pothranjenosti i bolesti koje je moguće vrlo lahko liječiti.
"Jemen je danas živi pakao, ne samo za 50 do 60 posto djece, već je to živi pakao za svakog dječaka i djevojčicu u Jemenu", rekao je novinarima, u jordanskom glavnom gradu Ammanu, Geert Cappelaere, regionalni direktor za Bliski Istok i sjevernu Afriku u UN-ovoj agenciji za djecu UNICEF.