Kako se Japan priprema za Olimpijadu koja će se održati u Tokiju 2020 godine, kuhari rade na prilagođavanju ponude hrane različitim posjetiocima, uključujući i muslimane koji konzumiraju samo halal hranu. "Naše iskreno gostoprimstvo se ogleda i u tome da se obezbjedi širok spektar opcija", rekao je Tomohiro Sakuma, predstavnik Japanskog udruženja za halal biznis, udruženje u Tokiju koje pomaže kompanijama da razviju i izvoze proizvode prilagođene muslimanima.
"Olimpijada će služiti kao prilika za razumjevanje ne samo muslimanske kuhinje, već i različitost kuhinja,“ dodao je Sakuma. "Japanski kuhari će imati priliku da pokažu svoje stvarne sposobnosti a to su usmjeravanje pažnje na detalje i posjedovanje zavidnih kulinarskih vještina.“
Ljetna olimpijada 2020 održaće se od 24. jula do 9. avgusta u Tokiju. Više od 50 muslimanskih zemalja učestvovaće na ovom događaju, uključujući i stotine muslimanskih sportista iz drugih zemalja. Zajedno sa mobilnim džamijama, Japan takođe radi na pružanju halal ishrane svojim posjetiteljima i sportistima. Kazuyoshi Aoki, viši kuhar u smještajnim objektima u Atami, jedan je od onih koji rade na izradi recepata za halal jela. "Pošto ovo jelo ima jak ukus, nadam se da će muslimani takođe uživati u njemu", rekao je Aoki, pozivajući se na njegovo jelo od ribe koje je začinjeno halal sojinim sosom. Pripreme su uključivale radionice, koje je organizirala nacionalna federacija kuhara u Shizuoui, o tome kako pripremiti halal jela. "Važno je da prvo steknete znanje", rekao je Daisuke Murota, koji upravlja japanskim restoranom u Osakasaidu.

Najstariji muslimanski zapis Japana može se naći u radovima muslimanskog kartografa Ibn Khordadbeha. Nedavno je istraživački centar Pew procjenio da je u Japanu 2010. godine bilo 185.000 muslimana. U Japanu raste halal tržište, jer proizvođači traže nove mogućnosti u halal sektoru i nastoje pronaći nova lokalna i međunarodna tržišta, posebno sada kada je Japan zvanično izabran za mjesto održavanja Olimpijade 2020. godine, privlačeći muslimanske sportiste i turiste iz cijelog svijeta.

Halal hranu ne troši samo 1,5 milijarda muslimana širom svijeta, već i najmanje 500 miliona nemuslimana.