Prema izvještajima engleske dobrotvorne ustanove, više od 84.700 djece mlađe od pet godina preminulo je u Jemenu, jer je Saudijski režim sa koalicijom svojih saveznika pokrenuo brutalni rat na već osiromašenu naciju prije tri godine.
Pomoću podataka prikupljenih od strane organizacije Save the Children u UN-u je u utorak objavljeno izvješće o stopi smrtnosti za netretirane slučajeve teške akutne pothranjenosti među jemenskom djecom između Aprila 2015. i Oktobra 2018. godine.

"Zaprepašteni smo što je od početka rata 85.000 jemenske djece umrlo zbog ekstremne gladi. Na svako dijete ubijeno od bombi i metaka, dolaze desetci djece koji gladuju do smrti i to se u potpunosti mora spriječiti", rekao je Tamer Kirolos, voditelj grupe za pomoć Jemena.

"Djeca koja umiru na ovaj način neizmjerno trpe dok im vitalni organi usljed gladi usporavaju i na kraju prestanu sa radom. Roditelji svojim prisustvom moraju svjedočiti ovoj torturi svoje djece koja se gube, i pri tome ne mogu ništa učiniti", dodao je Kirolos.

Također je istaknuo da je od početka saudijske agresije ova dobrotvorna ustanova prehranjivala 140.000 jemenske djece i preko 78.000 njih liječila zbog neuhranjenosti. Drugdje u svom izvješću, Save the Children su se žalili da su usljed borbi i blokada bili prisiljeni da vitalne zalihe za sjeverni Jemen nabavljaju preko luke u Adenu umjesto Hudaydaha što je utrostručilo vrijeme dolaska pomoći do onih koji su u potrebi.
Dodatnu zabrinutost izazvalo je "dramatično povećanje" zračnih napada saudijaca i njihove koalicije napadima na Hudaydah posljednjih sedmica i pojačane borbe u pokrajinama Jemena kao što su Ta'izza, Sana'a i Sa'ada.

"U posljednjih nekoliko sedmica bilo je stotine napada na Hudaydah i oko nje, koji su direktno ugrožavali živote oko 150.000 djece još uvijek zarobljene u gradu. Save the Children poziva na trenutno okončanje borbi, kako bi se prekinulo svakodnevno gubljenje života", rekao je Kirolos.

Prema najnovijim podacima UN-a, oko 14 milijuna jemenaca u opasnosti je od gladi, a procjenjeno je i da se u ovoj, 2018. godini, očekuje da će biti oko 400.000 djece koja će biti pogođena teškom akutnom pothranjenosti. Saudijska Arabija i njezini saveznici nametnuli su smrtonosnu vojnu agresiju protiv Jemena u Martu 2015. godine u pokušaju ponovnog postavljanja bivšeg režima koji je bio naklonjen Rijadu. Jemenski pokret Houthi Ansarullah, u nedostatku učinkovite vlade obavlja državne poslove u Sana'i i brani naciju od saudijske agresije. U Junu je saudijska koalicija pokrenula ofenzivu na Hudaydah unatoč međunarodnim upozorenjima da će to uzrokovati još veću humanitarnu krizu zemlje. Hudaydah je tačka ulaska za 80 posto komercijalnog uvoza zemlje i gotovo svu humanitarnu pomoć pod nadzorom UN-a. Saudijska ofenziva je, zajedno s pomorskom blokadom, uništila infrastrukturu Jemena i dovela do gladi u državi ovisnoj o uvozu.

Neuhranjeni dječak u "iznimno lošoj" situaciji

AFP je u međuvremenu izvijestio o strašnim uvjetima slabo uhranjenog jemenskog dječaka. Objavio je video koji prikazuje desetogodišnjeg dječaka Ghazi Saleha, koji se liječi zbog akutne pothranjenosti u bolnici Al-Mudhafar u gradu Ta'izzu. Ovaj desetogodišnji dječak je težak samo osam kilograma i jedva diše.

"Već neko vrijeme nije pravilno jeo, pa je usljed toga u konačnici došao u ovu situaciju", rekla je medicinska sestra Eman Ali.
Sona Othman, voditeljica prehrane u bolnici, rekla je: "Gazijev slučaj bio je iznimno loš i odražava konstantno pogoršanje zdravstvene situacije u zemlji", dodajući: "Mi primamo takve slučajeve svaki dan, a neki od njih su vrlo strašni".

(presstv)