Kao i uvijek, razlog je novac. Ekonomski, stvari u Njemačkoj trenutno ne izgledaju dobro i naziru se znakovi moguće recesije. Glavni razlog za ovaj negativni trend je za Nijemce Trampova politika “America First”.

Zbog svoje izvozne orijentacije i aktivnosti njemačkih firmi u inostranstvu, njemačka ekonomija jako zavisi od globalne ekonomije. No, navodno najvažniji njemački “saveznik”, Sjedinjene Američke Države, uzrokuju štetu njemačkoj ekonomiji i politika “America First” znači da se Nijemci moraju prilagoditi američkoj viziji budućeg savezništva.

Prema procjenama njemačke firme su već izgubile oko 200 milijardi eura zbog protekcionističke politike Vašingtona. U ove gubitke su uračunati oni od sankcija protiv Rusije i Irana, do neprijateljskije ekonomske politike Sjedinjenih Država, koja se temelji na ucjenama i prijetnjama.

Cijela američka ekonomska i finansijska politika, uključujući trgovinski rat, istovremeno je sukobljavanje s nekoliko zemalja i poput plime je preplavila njemačku ekonomiju. Zemlja treba poduzeti mjere o kojima se i njemačkim mainstream medijima ne usude ni progovoriti.

Nasuprot njima, ekonomski liberalno krilo vladajućih elita ujedno zagovara atlantističke interese, a time i američke, koji su dijametralno suprotni njemačkima.

Čini se da Njemačka tone u recesiju i završava “ekonomsko čudo” o kojem se govorilo nakon finansijske i krize eurozone. Osim rekordnih poreznih opterećenja i velikih povećanja vojne potrošnje, čini se da Berlin uopšte nema strategiju za suzbijanje ekonomske krize. Ali to je tako zato što se niko u Berlinu ne usuđuje suprotstaviti Vašingtonu, piše Mark Majer za njemački Contra Magazin.

(logicno.com)