Predsjednik Hassan Rouhani ponovno je potvrdio da Sjedinjene Države neće moći zaustaviti prodaju iranske nafte, upozoravajući kako ničija nafta neće moći pronaći svoj put iz Perzijskog zaljeva ukoliko bi Washington pokušao ciljati iranski izvoz.

"SAD bi trebale znati da mi prodajemo i nastavit ćemo prodavati našu naftu i da neće moći blokirati iranski izvoz nafte. Također bi trebali znati da ukoliko jedan dan pokušaju zaustaviti prodaju iranske nafte, da u tom slučaju ničija nafta neće moći naći svoj put iz Perzisjkog zaljev", rekao je Rouhani tokom govora u utorak u gradu Shahroudu, provinciji Semnan.

Rouhani je u nastavku istakao da Washington nije uspio u svojim deklariranim ciljevima zaustavljanja iranskog izvoza, gušenja iranske trgovine sa svijetom i izoliranja zemlje na regionalnoj i međunarodnoj razini.

"Naša velika nacija je na svim poljima ostala krajnji pobjednik ove bitke", rekao je predsjednik.

Washington je ponovno nametnuo svoje jednostrane sankcije Iranu, uključujući i naftni embargo, nakon što se povukao iz poznatog nuklearnog sporazuma između Teherana i velikih sila u mjesecu Maju uprkos mngobrojnim prigovorima od strane ostalih zemalja potpisnica ugovora.
Sjedinjene Države su u početku obećale, posredstvom sankcija, svesti prodaju iranske nafte na "nulu", no kasnije su odustale od ovog plana i odobrile kupovinu za skoro sve glavne kupce iranske sirove kupce.

"Proširit ćemo naš odnos sa susjedima, muslimanskim zemljama i svijetom", rekao je Rouhani. Islamska Republika, dodao je, nije neprijateljski raspoložena ni prema jednom od svojih susjeda.

Predsjednik je još više naglasio važnost "velike pobjede" iranske nacije u posljednjih 40 godina u borbi protiv "tlačiteljskog i tiranskog neprijatelja", odnosno SAD-a.
On je nadalje istaknuo brojne poraze koje su SAD pretrpile u svojim neprijateljskim zavjerama, uključujući pokušaje državnog udara, potkopavanje gospodarstva putem sankcija i pokušaje odcjepljenja južne provincije Khuzestana iz zemlje.

'SAD i Izrael mrze snažan Iran'

Sjedinjene Države i Izrael ne mogu tolerirati postojanje snažnog Irana, rekao je, dodajući kako se iranski narod nikad neće klanjati SAD-u i Izraelu.
Rouhani je kazao kako američko neprijateljstvo prema Iranu, izuzev režima Tel Aviva i još nekoliko manjih država, nije uspjelo privući potporu ostalih država, dodajući kako Washington nije uspio dobiti potporu takvoj politici niti u Ujedinjenim narodima niti na Međunarodnom sudu pravde.

"Naš narod neće dopustiti podsmijeh na licu neprijatelja", izjavio je. "Mi ćemo izgraditi Iran, koji će biti snažniji nego ikada prije."