Saudijska Arabija regrutovala je djecu iz Darfura, regije u Sudanu, da se za novac bore na prvim linijama u Jemenu, objavio je list New York Times.

List navodi da se 14.000 sudanskih militanata borilo u Jemenu zajedno sa snagama koje podržavaju Saudijci, a da je ubijeno na stotine sudanskih boraca.

U tekstu se navodi da gotovo svi sudanski borci dolaze iz osiromašenog Darfura i da većina njih pripada plemenskoj miliciji koja je optužena za ratne zločine tokom sukoba u Darfuru.

Saudijska Arabija i njeni saveznici su u martu 2015. pokrenuli vojnu ofanzivu protiv Jemena, ali su naišli na žestok otpor jemenskih oružanih snaga poznatih kao Husi.

Tokom agresije ubijeno je na desetine hiljada ljudi u Jemenu, a osiromašena zemlja dovedena na rub gladi.

U izvještaju se navodi da komandanti iz Saudijske Arabije i Emirata, koji su nadgledali sudanske jedinice, davali su naredbe iz daljine, držeći se na sigurnom odstojanju od borbenih linija.

„Saudijci su nam govorili šta da radimo preko telefona i drugih uređaja“, rekao je Mohamed Suleiman al-Fadil, 28-godišnji sudanski militant dodajući:

„Nikada se nisu borili s nama“.

Ahmed (25) koji se borio u blizini jemenske luke Hudajda rekao je za novine: „Tretirali su Sudance kao drvo za ogrjev koje bacaju u vatru.“

Pet sudanskih boraca koji su se vratili iz Jemena rekli su za NYT da djeca čine 20 do 40 posto njihovih jedinica u Jemenu.

Mnogi od njih imaju između 14 i 17 godina, navodi se u izvještaju, i često ih u rat šalju roditelji, jer žele novac koji dobiju ako puste da se njihovi sinovi bore.

"Porodice znaju da je jedini način na koji će se njihov život promijeniti da pošalju svoju djecu u rat i dobiju pare", rekao je Hadžer Šomo Ahmed, koji je regrutovan za rat u Jemenu 2016. kada je imao 14 godina.