Arakanski muslimani i dalje se bore za golo preživljavanje i nose traume progona koji su proživjeli pred nasiljem mijanmarske vojske i budističkih nacionalista.

U neuvjetnim kampovima u bangladeškom pograničnom gradu Cox's Bazaru boravi blizu 1,5 miliona pripadnika muslimanske zajednice Rohingya koji su protjerani iz mijanmarskog Arakana.

Iako su vlasti Mijanmara i Bangladeša postigle načelni sporazum o povratku protjeranih arakanskih muslimana, oni to odbijaju sve dok im se osigura da neće ponovo biti žrtve nasilja koje su već preživjeli.

Skoro da u kampovima nema Rohingye koja nije izgubila člana najuže porodice u Arakanu, a uprkos svježem sjećanju na progon i dalje sanjaju dan kada će moći spokojno živjeti.

"Vojnici su mog oca i majku ubili pred vratima naše kuće. Ja sam uspio pobjeći. Došao sam ovdje sa sestrom, suprugom i troje djece. Nikada neću moći zaboraviti te prizore i te dane progona. Ožiljci su i dalje sveprisutni", kazao je jedan od njih.

Rohingya muslimani, koje je UN opisao kao najugroženiju nacionalnu manjinu u svijetu, suočavaju se sa sve većim progonima od napada iz 2012. godine.

Događaji koji su dramu arakanskih muslimana stavili u žižu svjetske javnosti dogodili su se 25. augusta prošle godine.

Pod plaštom borbe protiv militantnih napada na policijske punktove, mijanmarska vojska i budistički militanti su tog dana krenuli u brutalne napade na Rohingye u kojima je svirepo ubijeno više od 24.000 pripadnika te manjine.

Napadi su prerasli u klasični oblik etničkog čišćenja, a mijanmarska vojska je spalila stotine muslimanskih sela.