Dan nakon što je njezin prijedlog dogovora s EU-om propao u parlamentu Theresa May se jučer suočila s još jednim izazovom - glasanjem o nepovjerenju, no, to je uspjela preživjeti s 325 glasova koji su je podržali naprama 306 koji joj nisu dali povjerenje. 

Što sada slijedi? May, donekle osnažena sinoćnjim opstankom na vlasti, poziva sve stranke na dijalog kako bi se pronašlo kompromisno rješenje. No, glavni opozicijski akter, šef Laburističke stranke Jeremy Corbyn, odbio se sastati s njom te tvrdi kako neće biti nikakvih konzultacija sve dok se sa stola ne makne opcija tzv. "čvrstog Brexita", odnosno izlaska iz EU bez prethodnog dogovora s EU.

Drugim riječima, Corbyn i Laburisti žele da Britanija ostane u trajnoj carinskoj uniji s EU, u bliskom odnosu sa zajedničkim tržištem. Dakako, takav ishod nikako se ne sviđa Brexit tvrdolinijašima i oni će spremno konstatirati kako to onda i nije "Brexit" u pravom smislu riječi.

To sada znači da May mora predstaviti u parlamentu novi plan za izlazak iz EU-a, ali ima vrlo kratak rok - 21. siječanj, odnosno do ponedjeljka.

Ništa još nije riješeno i upravo ovo su dani kada će svaka interesna skupina najžešće zagovarati svoja stajališta. Primjerice, više od 170 vodećih aktera iz svijeta biznisa objavilo je jučer pismo u listu Times u kojem pozivaju i May i Corbyna da podrže ideju "drugog referenduma" (očekujući da bi pritom narod Britanije jednostavno promijenio stav i odlučio ipak ostati u EU).

Iz same EU i dalje se mogu čuti razne poruke, često kontradiktorne. Spomenuti list The Times objavio je je također kako EU dužnosnici razmatraju mogućnost odgode Brexita do 2020. godine, a navodno su dvije vodeće članice, Francuska i Njemačka, spremne na to.

Sve u svemu, ova priča u nastavcima oko Brexita mogla bi potrajati još podosta, izazivajući frustracije s obje strane Kanala.

(advance.hr)