Prema riječima mnogobrojnih komentatora američki državni tajnik Mike Pompeo i američki savjetnik za nacionalnu sigurnost John Bolton su oni koji su naredili uhićenje Marzieh Hashemi, novinara i voditelja uposlenu u PressTV.

Hashemi, rođena u Americi, poznata kao voditeljica vijesti i emisija za Press TV, je prema riječima njene obitelji i prijatelja uhićena u nedjelju po dolasku u Međunarodnu zračnu luku St. Louis Lambert u St. Louisu.

Collin Cavell, bivši predavač na Sveučilištu u Bahreinu, izjavio je za Press TV kako “izgleda da državni tajnik Pompeo, a naročito savjetnik za nacionalnu sigurnost Bolton, sada nameću svoju volju američkoj vanjskoj politici i krše član 13., odnosno Opću deklaraciju o ljudskim pravima i tako krše međunarodno pravo uhićenjem i stavljanjem Marzieh Hashemi u tajni zatvor negdje u Washington DC-u. "

Scott Bennett, bivši časnik američke vojske zadužen za psihološko ratovanja, je rekao: "Gledam na to kao na dio psihološke operacije, kao dio većeg plana, veće zamke prijevarnih elementata, pretpostavljam, pod Boltonom i pod Pompeom, kako bi se ti odmetnički elementi i duboka država mogli angažirali u ovoj operaciji protiv Marzieh samo da bi se postiglo različite lažne ciljeve. "

"U biti, vi (američki dužnosnici) zatvorili ste jednu industrijsku branu iranske industrije vijesti", primijeti Bennett.

U drugom intervjuu za Press TV, Mohammad Marandi, profesor na Sveučilištu u Teheranu, rekao je da je “Marzieh Hashemi američki državljanin. Ona je rođena u Americi. Ona je Afroamerikanka. Otišla je tamo vidjeti svoju obitelj, a sve što je učinila u Sjedinjenim Državama bilo je legalno za razliku od američkih novinara ili britanskih novinara koji dolaze u Iran i sastaju se sa ministrima i ključnim političkim ličnostima.”

U međuvremenu, specijalni savjetnik predsjednika iranskog parlamenta o međunarodnim pitanjima Hossein Amir-Abdollahian izjavio je: "SAD su ovim činom uhićenja Marzieh Hashemi sebe dovele u velike probleme. Ako ovaj novinar PressTV-a ne bude odmah oslobođen, ovi problemi neće prestati onda kada to bude željela vlada SAD-a."

Prosvjedi planirani u SAD-u

Također, Akbar Muhammad, glasnogovornik istaknutog muslimanskog vođe Louisa Farrakhana, je rekao: “Planiram otići u Washington i razgovarati s onima koji su uzrokom ovakvog ponašanja i mučenja. U petak će se održati demonstracije, a u subotu je planiran protestni marš žena.”
Profesor Teheranskog sveučilišta i stručnjak za međunarodne odnose Foad Izadi također je rekao da televizijski programi Press TV-a nisu dostupni u SAD-u zbog zabrane emitovanja tog kanala od strane vlade, ali pritvor voditeljice Hashemi i kasniji medijski protesti povodom ovog uhićenja su mnoge Amerikance upoznali s ovim kanalom i aktivnostima gospođe Hashemi svih proteklih godina.

 (presstv)