Visoki iranski zvaničnik izjavio je du su četiri decenije napora SAD-a i njenih saveznika za rušenje islamskog sistema propale i da neće imati nikakvih plodova ni u budućnosti. Izjavu je dao ajatolah Ahmad Jannati, šef iranske Skupštine eksperata, u obraćanju na svečanosti održanoj u Teheranu, kojom je obilježen početak desetodnevne proslave 40. godišnjice islamske revolucije u Iranu.

„U ovih četrdeset godina, čitav svijet je pokušavao da uništi islamski vladajući sistem. Sve svjetske sile su vjerovale da će islamska vlada biti ograničena i da će se raspasti nakon nekoliko godina, ”izjavio je ajetolah Jannati. „Međutim,“ dodao je on „vidjeli smo da su SAD i sve svjetske sile propale u svojim naporima da svrgnu uspostavu Irana.“
"Svjetske sile su nam nametnule osam godina rata (tokom 1980-ih) i uspjeli smo se snažno oduprijeti stranoj agresiji u vrijeme kada niko nije mislio da ćemo preživjeti neprijateljsku vojnu moć", nastavio je on.
Stotine hiljada Iranaca ubijeno je u osmogodišnjem ratu nametnutom od strane iračkog diktatora Sadama Huseina, uz podršku SAD-a, Sovjetskog Saveza i drugih svjetskih sila. Veliki broj ljudi bio je pogođen i hemijskim oružjem koje je koristio irački režim.

"Danas, prokleti SAD radi sve što može da uništi islamski sistem…. SAD pozivaju druge zemlje da ne rade sa Iranom. A oni koji su opijeni petrodolarima došli su do pomoći SAD-a da bi slomili moć islama,“ rekao je ajatolah Jannati. "Do sada nisu ništa uradili i neće uspjeti ni u budućnosti", dodao je on.

Četrdeseta godišnjica iranske revolucije dolazi a američki savjetnik za nacionalnu bezbjednost Džon Bolton izjavio je 2017. godine da "revolucija ajatolaha Homeinija 1979. neće dočekati 40. rođendan." U svojim izjavama, ajatolah Jannati je takođe kritikovao neke iranske zvaničnike koji su, kako se čini, zastrašeni pritiscima SAD-a. "Neka su prokleta ta pogrešna razmišljanja koja postoje u umovima određenih zvaničnika koji smatraju da Amerikanci i zapadnjaci mogu da riješe naše probleme."

„Američka vlada propada, a danas niko, čak ni njeni saveznici, ne slušaju Vašington i ne plaše se SAD-a. Ni mi ne bismo trebali pokazivati nikakav strah ”, dodao je.

Predsjednik Hassan Rouhani pozvao je sve Irance da ostanu ujedinjeni pred prijetnjama SAD-a i njenim savezničkim režimima u regiji, ističući da je jedinstvo ono što će omogućiti naciji da prevlada tešku ekonomsku situaciju izazvanu sankcijama. Predsjednik je to izjavio na ceremoniji u Mauzoleju osnivača Islamske Republike, Imama Homeinija, u Teheranu, gdje su on i njegovi članovi kabineta obnovili svoju odanost idealima islamske revolucije i odali počast imamu Homeiniju.

"Danas svi moramo da oformimo jedinstveni front protiv SAD-a, njenih pristalica i saveznika u regionu", rekao je Rouhani. “Ako sačuvamo svoje jedinstvo, možemo se nositi s problemima. Vlada i narod će prevazići postojeće poteškoće uz liderstvo vođe ajatolaha Seyyed Ali Khameneia. “

"Danas cijeli svijet osuđuje američke zavjere protiv našeg naroda i podržava Iran", istakao je on.

PRESS TV