Iranski predsjednik Hassan Rouhani izjavio je kako će Islamska revolucija u narednim godinama poraziti sve američke zavjere kao što je to učinila u protekla četiri desetljeća. Govoreći na 40-oj godišnjici Islamske revolucije, Rouhani je stotinama hiljada prisutnih na teheranskom trgu Azadi rekao da je njihova nazočnost uništila sve zavjere koje su neprijatelji pripremali tokom proteklih godina kako bi politički i ekonomski pritisnuli Iranski narod. 

"Ova nazočnost jasno pokazuje da neprijatelj nikada neće uspjeti i da će se revolucija nastaviti na istom putu kao u proteklih 40 godina", kazao je predsjednik. "Nećemo dopustiti da Amerika uspije", dodao je.
Sjedinjene Države su prošle godine jednostrano napustile međunarodni nuklearni pakt s Iranom i ponovno nametnule najteže sankcije ikad, u potezu koji se promatra kao pokušaj promjene režima. Rouhani se prisjetio otpora nacije tokom iransko-iračkog rata, kada je bivši irački diktator Saddam Hussein, podržan od Zapada i Sovjetskog Saveza, napao Iran.

"Neka cijeli svijet zna da Iran danas uživa višu razinu spremnosti, borbe i odbrane", a iranske oružane snage čine 85 posto svog oružja i opreme, za razliku od doba vladavine Pahlavija, kada je ta brojka iznosila oko 5 posto, dodao je Rouhani. Iranski predsjednik je jasno stavio do znanja da Teheran neće tražiti dopuštenje da ojača svoju odbranu. Kazao je kako Iran također neće povući svoj regionalni utjecaj.

"Tokom proteklih pet godina Iran je pružio pomoć iračkom, sirijskom, libanonskom, palestinskom i jemenskom narodu kada je smatrao da je to potrebno i svijet je vidio kako neprijatelji nisu uspjeli" i sada napuštaju regiju, referirajući se na odluku američkog predsjednika Trumpa o povlačenju američkih vojnika iz Sirije i Afganistana.

"Uloga Irana u regiji dosegla je historijski vrhunac i bez obzira na to što druge zemlje i supersile kažu, Iran je jedina zemlja koja može priteći u pomoć zemljama regije", kazao je.
"Ako želite regionalnu sigurnost, bez Irana neće uspjeti nikakav plan, a globalna arogancija, Amerikanci i cionisti trebaju znati da će ta pobjeda biti Iranska."

Američki dužnosnici usvojili su izuzetno neprijateljsku politiku prema Iranu pod upravom Trampa, a državni tajnik Mike Pompeo obećao je da će "izgladnjeti" Irance dok se ne predaju američkim zahtjevima. Washington poziva na nove pregovore koji bi uključivali ograničavanje iranskog raketnog programa i njegovu ulogu na Bliskom istoku, kao i potporu zemlje antireizraelskim pokretima otpora, kao što je Hezbollah.

"Neprijatelj nas ne može zamoliti da napustimo regiju. Oni moraju napustiti regiju", izjavio je brigadni general Hossein Salami, zamjenik šefa Garde korpusa islamske revolucije (IRGC). "Pomoći ćemo svakom muslimanu bilo gdje u svijetu." Brigadni general IRGC-a Ramezan Sharif izjavio je kako će Iran "čvrsto kazniti" agresore koji napadaju zemlju. "Islamski Iran je dostigao razinu ... kako bi zaštitio svoje granice učinkovitim vojnim sposobnostima i čvrsto kaznio svakog agresora", kazao je. 

Iranski obavještajni ministar Mahmoud Alavi, koji je zauzeo podijum nakon predsjednika, udvostručio je važnost te prilike i rekao da će još više ljudi proslaviti revoluciju tokom sljedećih godina jer će revolucija napredovati. Prvi potpredsjednik Es'haq Jahangiri, koji je otputovao u grad Shiraz kako bi obilježio godišnjicu revolucije, rekao je da će Iranci nadvladati američki "ekonomski rat" kao što su to učinili tokom iransko-iračkog rata.

"Dopustite mi da pošaljem ovu poruku Amerikancima da iranska vlada, nacija i dužnosnici nastoje prekinuti američke sankcije", kazao je. Ministar nafte Bijan Zangeneh izjavio je novinarima na skupu u Teheranu da je Islamska republika već poduzela mjere kako bi zaštitila svoju naftnu industriju od sankcija SAD-a.

PRESS TV