Brenton Tarrant, napadač na Novom Zelandu koji je u svom krvavom pohodu ubio 40 muslimana u dvije džamije na svom Facebook profilu uživo je prenosio cijeli put do napada.

Dok se vozio u autu, na radiju mu je svirala četnička pjesma pod nazivom “Karadžiću, vodi Srbe svoje”.

Premijerka Novog Zelanda Jacinda Ardern potvrdila je da je ubijeno 40 ljudi u novozelandskom gradu Christchurch, dok je najmanje 20 osoba povrijeđeno u napadima na džamije u tome gradu. Vlada Novog Zelanda je ovaj događaj opisala kao teroristički napad.

Australski premijer Scott Morrison izjavio je kako je barem jedan od napadača u Christchurchu državljanin Australije.

Govoreći na konferenciji za novinare u Sydneyju, Morrison je opisao napadače kao “izuzetno nasilne teroriste”.

“Australija i Novi Zeland nisu samo saveznici, niti samo partneri, mi smo porodica i kao članovi porodice s našim rođacima iz Novog Zelanda danas žalimo. Šokirani smo, zaprepašteni smo i ogorčeni”, rekao je.

Prema navodima svjedoka, barem jedna osoba je otvorila vatru iz automatskog oružja na ljude koji su dolazili na molitvu u dvije džamije u Christchurchu. Policija je potvrdila da je uhapsila jednog napadača odjevenog u kamuflažnu odoru, ali je obznanila da se možda radi i o više osoba koje su nasumično pucali na džamiju Al Noor. Mediji navode izjavu svjedoka da je u napadu korišten i eksploziv.

U toj džamiji je na molitvi bila i cijela kriket reprezentacija Bangladeša koja bi u subotu trebala igrati protiv Novog Zelanda, a Reuters objavljuje da niko od njih nije ustrijeljen. Džamija Al Noor nalazi se u predjelu Hagley Park district, ali je potvrđena prisutnost policije i u drugoj džamiji u predgrađu Linwooda, gdje je također zabilježena pucnjava. Policija upozorava građane u središtu grada da ne napuštaju svoje domove, a zatvorene su i škole u cijelom Christchurchu.