Masivan požar je izbio na pariskoj katedrali Notre Dame oko pet poslijepodne, koji su potom razbuktao velikom brzinom. Po onome što je za sada utvrdjeno , šteta na proslavljenoj katerdali, starijoj od 800 godina, je apsolutno neprocjenjiva, i nepopravljiva, a crni dim i plamen se dizao iz kompleksa katedrale i kada se na Pariz spustila noć. Dio krova se već urušio, i niko ne može trenutno sa sigurnošću tvrditi koliko toga je nepovratno stradalo na katedrali iz 12 stoljeća. Prema posljednjim podacima, najvjerovatnije je da je požar izbio usljed radova i rekonstrukcije koja se trenutno vršila na katedrali.

Mediji javljaju da je plamen u medjuvremenu zahvatio i jednu od ikonskih kula katedrale, a francuski predsjednik Emmanuel Macron je odgodio vecerašnje političko obraćanje naciji zbog ove katastrofe, i stigao osobno na mjesto pozara.

Očevici kažu da i Parižani i turisti doslovno plaču na ulicama gledajući kako se urušava u prah i pepeo jedan od najmoćnijih simbola francuske kulture i povijesti.

(VOA)