Saudijski zvaničnici namjeravaju kazniti smrću trojicu zatvorenih učenjaka i pogubiti ih ubrzo nakon muslimanskog mjeseca posta ramazana, kao dio brutalnog obračuna prijestolonasljednika Mohammeda bin Salmana s muslimanskim intelektualcima.

Novinski portal Middle East Eye citirao je dva saudijska vladina izvora da su trojica osuđenika šejh Salman al-Ouda, šejh Awad al-Qarni i Ali al-Omari.

Ouda je generalni sekretar Međunarodne unije muslimanskih učenjaka, koju je Saudijska Arabija proglasila teorističkom ogranizacijom.

On je uhapšen prije dvije godine i nalazi se u pritvoru bez optužbi ili suđenja. Također, članovima njegove porodice uvedene su zabrane putovanja.

Jedan član njegove porodice kazao je za Human Rights Watch da je on pritvoren jer je odbio naredbu saudijskih vlasti da preko Twittera podijeli određeni tekst podrške saudijskoj blokadi Katara.

Ouda je, umjesto toga, napisao sljedeće: „Neka Bog uskladi njihova srca za dobrobit njihovog naroda“, misleći na kraljevske zemlje Perzijskog zaljeva.

Jedan od izvora, tražeći anonimnost, rekao je da su saudijske vlasti nedavno pogubile 37 osoba u samo jednom danu kako bi ispitale koliko snažne će biti osude međunarodne zajednice.

„Kada su vidjeli da je međunarodna reakcija bila veoma mala, na nivo vlada i lidera država, odlučili su nastaviti s planom ekzekucije istaknutih ličnosti“ – rekao je on.