Palestinska vlada izjavila je da je nedavni summit u Bahreinu održan uz podršku SAD-a, s ciljem promocije „sporazuma stoljeća“ Donalda Trumpa, bio ogromna greška za administraciju američkog predsjednika.

Glasnogovornik palestinskog predsjednika Mahmouda Abbasa, Nabil Abu Rudeineh, rekao je da je taj neuspješni sastanak, održan u Manami 25. i 16. juna uprkos palestinskog bojkotu, morao poslati određenu poruku Washingtonu.

„Ogromna greška konferencije u Manami morala je poslati jasnu poruku gospodinu Trumpu i njegovoj administraciji da politika diktata, prijetnji i prisile nije više djelotvorna u vezi s našim istrajnim narodom i njegovim vodstvom“ – rekao je on.

On je također optužio Trumpa da nameće politiku kažnjavanja svima, te da je prijedlog Donalda Trumpa nazvan „sporazum stoljeća“ u potpunosti bio naklonjen Izraelu, te da takav tim ne može punuditi rješenje koje će dovesti do trajnog i pravednog mira.

Fokus summita u Bahreinu bili su ekonomski aspekti Trumpovog prijedloga za rješenje izraelsko-palestinskog konflikta, ali su ga sve palestinske strane odbacile prije nego je dospio u javnost.

U subotu su palestinske vlasti promijenile naziv Bahreinske ulice u gradu Yatta u Ulicu Marzouq al-Ghanim, po imenu glasnogovornika kuvajtskog parlamenta.

Kuvajt nije učestvovao na konferenciji u Manami, a Ghanim je naglasio kako njegova zemlja podržava Palestinu i da se protivi normalizaciji odnosa s Izraelom.

Međutim, neke arapske zemlje poput UAE, Saudijske Arabije i Bahreina, učestvovale su na summitu i vjeruje se kako teže ka normalizaciji odnosa s izraelskim cionističkim režimom.

Bahreinski ministar vanjskih poslova je nakon konferencije u Manami rekao kako njegova zemlja želi mir i bolje odnose s Izraelom.