Policija je u najvećem nigerijskom gradu Lagosu oslobodila 19 žena i djevojaka koje su većinom bile otete, nakon čega su ih silovali otmičari koji su planirali prodati bebe. Žene i djevojke od 15 do 28 godina namamljene su iz raznih

krajeva Nigerije obećanjem da će dobiti posao, rekla je lagoška policija u ponedjeljak.

“Tvornice beba” najčešće su u dijelovima istočne Nigerije.

 “Osumnjičenici su većinom otimali mlade žene kako bi zatrudnjele i prodali djecu potencijalnim kupcima. Djevojke su bile namamljene pričom o zaposlenju u kućanstvima”, rekao je portparol policije Bala Elkana.

“Dječaci su prodani za 500 hiljada naira (otprilike 2500 maraka), a djevojčice za 300 hiljada naira (otprilike 1500 KM)”, dodao je.

Žrtve su dovedene u Lagos iz južnih i istočnih država Rivers, Cross River, Akwa Ibom, Anambra, Abia i Imo. Elkana je rekao da je akcija izvedena 19. septembra, ali je držana u tajnosti kako bi policija mogla uhititi osumnjičene.

Dvije žene, od 40 i 54 godine, uhapšene su, a policija još uvijek traga za trećom. Prošle sedmice je oko 400 dječaka i muškaraca, od kojih su neki imali pet godina i bili okovani, oslobođeno u Kaduni, gradu na sjeveru Nigerije.