U svom posljednjem izvještaju, Odbor za borbu protiv opsade Pojasa Gaze je saopćio da 85% stanovnika Gaze živi ispod granice siromaštva nakon 13-ogodišnje opsade.

Prosječni dohodak svakog palestinskog stanovnika u Gazi iznosi 4 dolara dnevno, 60 dolara mjesečno, dok se 65% mladih također bori sa nezaposlenošću. Džemal el-Hazri, šef Odbora za borbu protiv opsade Pojasa Gaze, kaže da su gotovo sve fabrike u Gazi zatvorene u posljednjih pet godina i da ne postoji dan da da ne bude zatvorena radionica, kompanija ili dućan. Šef Narodnog odbora za borbu protiv opsade Pojasa Gaze je ekonomsku situaciju u Gazi nazvao katastrofom i pozvao međunarodnu zajednicu da poduzme praktične korake za uklanjanje opsade pritiscima na cionistički režim.

Gaza je nazvana najvećim svjetskim zatvorom na svijetu, a katastrofalna situacija u Gazi nije ograničena na probleme sa zapošljavanjem. Posljednjih dana glasnogovornik palestinskog Ministarstva zdravlja u Gazi najavio je obustavu nekih zdravstvenih usluga zbog nestašice goriva. Elektrana u Gazi ne radi u potpunosti zbog nedostatka goriva. Također, prema podacima Palestinskog statističkog centra, samo jedna od 10 porodica u Gazi ima pristup čistoj vodi za piće. Izvještaj objavljen prošle godine na Konferenciji Ujedinjenih nacija o trgovini i razvoju opisao je Gazu kao nenaseljivi grad od 2020. godine nadalje.

Ali doprinos Palestinaca u civilnim naporima da razbiju katastrofalnu situaciju i okončaju opsadu Gaze, poput sudjelovanja i održavanja mirnog marša za povratak, je jedini pogodak. Ovog petka, sedamdeset šestom povratničkom maršu prisustvovalo je više hiljada Palestinaca na granici između okupiranih teritorija i Gaze, a izraelska vojska ponovo je ciljala palestinsku omladinu. Od početka povratničkog marša u Gazu, više od 320 palestinskih šehida i više od 6 000 drugih ranjeno je u mirnim demonstracijama cionističke vojske. Palestinski narod sam je u svojoj patnji, a indiferentnost i tišina međunarodne zajednice i organizacija za ljudskih prava se nastavljaju.