Palestinske grupe potvrdile su da je formiran Visoki nacionalni odbor, koji uključuje političke i nacionalne grupe unutar i izvan Palestine, a koji je osnovan radi rješavanja plana koji su pripremile Sjedinjene Američke Države.

Odbor za nadgledanje nacionalnih i islamskih snaga održao je sastanak u Gazi, na kojem se raspravljalo o planu predsjednika SAD-a Donalda Trumpa, prenosi Anadolija.

Glasnogovornik Komiteta narodnog otpora Muhammed el-Bireym izjavio je da će novoosnovani odbor raditi na izradi plana za borbu protiv opasnosti koje predstavlja novi mirovni plan, koji poništava sve ljudske, pravne, moralne vrijednosti i mjerila.

Ističući kako bi se palestinski narod i grupe za otpor trebali ujediniti protiv tog plana, Bireym je pozvao palestinski i arapski narod da hitno djeluju na medijskim, diplomatskim i pravnim razinama i da ulažu u međunarodne studije na ovom polju.

Osudivši izjave nekih arapskih zemalja, Bireym je pozvao te zemlje da preispitaju svoje stavove i pridruže se redovima drugih arapskih i islamskih zemalja koje su plan odbacile.

'Plan nije vrijedan ni papira'
Američki predsjednik je 28. januara, u društvu izraelskog premijera Benjamina Netanyhaua, u Bijeloj kući predstavio plan koji predviđa da Jerusalem bude proglašen nedjeljivim glavnim gradom Izraela.

Trump je poručio da je njegov plan zadnja šansa za uspostavu nezavisne palestinske države.

Izraelski premijer otkrio je da plan predviđa izraelski suverenitet nad svim jevrejskim naseljima na Zapadnoj obali te poručio da je taj plan veoma veliki i historijski dobitak za Izrael.

Palestinska strana, uključujući pokrete otpora Fatah i Hamas, odbacuje Trumpov plan i najavljuje nastavak borbe za prava Palestinaca.

Palestinski predsjednik Abbas plan je ranije nazvao zavjerom, a iz Hamasa su poručili da taj plan nije vrijedan ni papira na kojem je štampan.

(Al jazeera Balkan)