Novi dokmentarac otkriva da je saudijski prijestolonasljednik Mohammed bin Salman obećao američkom predsjedniku Donaldu Trumpu da će priznati Izrael i normalizovati odnose s tim režimom ukoliko mu Sjedinjene Države pomognu da porazi Iran i preuzme kontrolu nad Bliskim Istokom. 

Prema dokumentarnom filmu PBS-a pod nazivom „Prijestolonasljednik“, Bin Salman je dao to obećanje tokom susreta sa Trumpom, kada je ovaj bio u posjeti Rijadu u maju 2017.god.

On je od Trumpa zatražio pomoć Sjedinjenih Američkih Država u poražavanju Irana i podršku njegovim ambicijama da postane glavni igrač na Bliskom Istoku.

U zamjenu, ponudio je Trumpovog zetu i savjetniku Džaredu Kušneru da će riješiti izraelsko-palestinski sukob.

To rješenje očito je Trumpov „sporazum stoljeća“, kojima se navodno treba riješiti izraelsko-palestinska kriza i uspostaviti mir. O njemu se zna malo, ali je poznato da favorizuje izaelske interese u regiji.

„Ja vidim Bliski Istok kojeg je Izrael dio. Spreman sam ga priznati i imati trgovinske odnose s njim“ – rekao je tada Bin Salman, tvrdi analitičar David Ignatius u spomenutom dokumentarcu.

U svojim kontraverznim komentarima tokom posjete Sjedinjenim Američkim Državama 2018.god, Bin Salman je rekao za Atlantic da priznaje Izraelovo pravo na postojanje, distancirajući se time od službene saudijske politike u kojoj se protivi izraelskoj okupaciji Palestine.

On je također poznat po tome što radi iza scene da prisili Palestince da prihvate Trumpov prijedlog koji favorizuje Izrael.