Vanredno zasjedanje zemalja članica Organizacije islamske saradnje danas je održano u Džedi na zapadu Saudijske Arabije. Na sjednici se razmatrao američki bliskoistočni plan „sporazum stoljeća“.

Donald Trump je ovaj plan zvanično predstavio u utorak u Vašingtonu, u društvu Benjamina Netanjahua. Prema njihovom planu, Palestini se oduzima pravo na Istočni Jerusalem (Kuds) kao glavni grad, Palestina se pretvara u skupinu rasparčanih dijelova, veliki dio Zapadne Obale pripao bi cionističkom režimu Izraela, a palestinskim izbjeglicama ukinulo bi se pravo na povratak. Hamas i druge palestinske grupe otpora morale bi biti razoružane. Pod tim uslovima, i mnogim drugim, bila bi priznata nezavisna palestinska vlada.

Među arapskim zemljama, Saudijska Arabija, Ujedinjeni Arapski Emirati i Egipat podržali su plan, suprotno mnogim drugim arapskim i islamskim zemljama koje su oštro osudile i odbacile američki prijedlog.

Generalni sekretar Organizacije rekao je da je zvanični stav OIC-a to da podržava osnivanje Palestine u granicama iz 1967.god, s Kudsom kao glavnim gradom.

Saudijski ministar vanjskih poslova u svom obraćanju pozvao je na saosjećanje s palestinskim narodom i pravedno rješenje palestinskog pitanja, ali nije otvoreno osudio „sporazum stoljeća“, kako su to učinili ministri drugih islamskih zemalja.

Predstavnik Ujedinjenih Arapskih Emirata također je rekao da njegova zemlja podržava palestinska prava, ne spominjući to da su Emirati bili jedna od zemalja koje su prethodno podržale američki plan.

Palestinski ministar vanjskih poslova u svom obraćanju je naglasio da je „sporazum stoljeća“ sporazum između Trumpove vlade i okupatorskog režima, te da Palestinci nisu bili njegov dio.

On je od svih islamskih zemalja zatražio da osude i odbace američki plan i da ne sarađuju na njemu na bilo kakav način.

Saudijska Arabija, kao domaćin sjednice, nije dozvolila prisustvo iranskim predstavnicima, ne izdavši im vizu za putovanje u Kraljevinu i učešće na zasjedanju Organizacije čije je Iran jedan od glavnih članova.